Search
Close this search box.
Baby huilen

11 tips als je baby niet graag in bad gaat

Voor veel baby’s is een bad een ontspannen en fijne ervaring. Toch kan het voorkomen dat je baby niet graag in bad wil. Ze worden wild, gaan huilen en doen zichzelf soms zeer. Dit is niet alleen voor je baby een stressvolle ervaring, maar ook voor jou als ouder. Het kan zelfs dat jullie in een neerwaartse spiraal terechtkomen en een badje een steeds negatievere ervaring wordt. Belangrijk dus om te begrijpen waarom een badje als onprettig wordt ervaren. In deze blog leggen we je uit waarom je kind stress kan ervaren tijdens een bad en 11 handige tips om een badje fijner en meer ontspannen te maken.

Grote kans dat twee of drie dagen na de geboorte van je kindje, je baby voor de eerste keer in bad gaat. De kraamhulp helpt dan met je baby in bad doen, bijvoorbeeld in een TummyTub of een babybadje. Het is belangrijk dat het eerste contact met water voor een baby een prettige ervaring is. Doe dus alleen de baby met de kraamhulp in bad als je hier ook zelf aan toe bent. Ben je vergeten hoe je je baby in bad moet doen? Lees dan deze blog nog even.

Je baby is net een paar dagen oud waardoor alles nieuw is. Een badje kan door een pasgeboren baby als heel prettig worden ervaren of juist heel eng. Zo kun je baby hetzelfde gevoel ervaren als toen hij nog in de baarmoeder zat. Merk je dat de baby het eerste badje niet zo fijn vindt, hou het badje dan ook kort. Sowieso kan een baby zichzelf niet goed op temperatuur houden, waardoor een badje en het afdrogen erg veel energie kost.

Waarom gaat mijn kind niet graag in bad?

Er kunnen veel oorzaken zijn waarom je baby niet graag in bad gaat. Zo kun je baby het water op zijn huidje bijvoorbeeld als onprettig ervaren. Als je baby wat ouder is, kan hij of zij een slechte ervaring met water hebben gehad die ervoor zorgt dat een badje stress oplevert. Bijvoorbeeld dat je kindje water of zeep in de ogen heeft gekregen.

Daarnaast is het goed om te kijken naar de behoefte van je baby. Zorg ervoor dat je baby niet te veel honger heeft of juist net na de voeding in bad gaat. Ook wanneer je baby te moe is, kun je beter een badje even uitstellen en bijvoorbeeld kiezen voor een kleine opfrisbeurt.

11 tips om een badje leuker te maken

Belangrijk dus om een badje zo fijn mogelijk te maken voor je kindje. Wij geven 11 tips om een badje voor je baby en kindje leuker en meer ontspannen te maken. 

Baby voor een bad

Tip 1 - Oefen met droog bad

Bij sommige baby’s wekt het zien van het badje al een gehele huilbui op. Wanneer dit het geval is kun je je baby beter laten wennen aan het badje zelf zonder water. Als je baby nog heel klein is, kun je steeds dichter bij het badje gaan staan om te laten wennen aan het bad.
Steeds als je baby opnieuw gewend aan het bad is, kun je een beetje dichterbij komen. Doe dit dagelijks een aantal keren tot het badje minder eng is. 

Speel tijdens het droge badje met je baby zodat het bad zelf niet meer eng of spannend is. Ben je zover dat je baby niet meer huilt bij het badje, dan kun je oefenen met een klein beetje water in het bad.

Let wel op dat je telkens maar een paar minuten oefent en dit langzaam opbouwt. Merk je dat je baby blijft huilen, probeer het dan op een ander moment nog een keer.

Als je kindje wat ouder is kun je het badje in de kamer zetten en je kindje zelf het droge badje laten onderzoeken. Leg er leuk speelgoed in en speel samen met je kindje in of bij het badje. Je kindje zal zo op zijn eigen tempo merken dat het badje niet eng is.

Tip 2 - Hou het badje kort

Niet alleen is het slecht voor het huidje van je baby om te vaak en te lang in bad te gaan. Ook kan een te lang badje ervoor zorgen dat je baby oververmoeid raakt en daardoor overprikkeld wordt. Dit kan leiden tot een huilbui, wat weer voor beiden stress oplevert.

Zo is een badje van maximaal 10 minuten al ruim voldoende. Telkens als je kindje wat ouder is, kan hij langer in bad. Dit komt doordat je kindje als je hij ouder is minder snel moe is en beter zijn temperatuur op peil kan houden. Doe dit alleen als je ziet dat je kindje het leuk in bad heeft. Je kindje hoeft namelijk echt niet langer dan 10 minuten in bad om schoon te worden.

Tip 3 - Doe het bad niet te vol

Soms kun je baby of kindje juist de hoeveelheid water eng of spannend vinden. Doe daarom het badje niet te vol. Het beste kun je het badje vullen tot 5 à 10 cm. Deze hoeveelheid is genoeg om je kindje te kunnen wassen en eventueel met water te spelen.

Let wel op dat de ruimte een goede temperatuur heeft en niet tocht, zodat je baby of kindje niet (te) snel afkoelt. Zeker als je baby nog klein is, is het belangrijk om zijn temperatuur goed op peil te houden.

Als je merkt dat je baby of kindje meer vertrouwd is met water, kun je het badje eventueel voller doen.

Tip 4 - Probeer je baby af te leiden met leuke dingen

Hierbij is het goed om naar de reactie van je baby of kindje te kijken. Sommige baby’s vinden het leuk om afgeleid te worden met badeendjes, babyboekjes, een bad mobiel of juist een sproeier. Andere kindjes kunnen hierdoor juist schrikken of bang worden. Het scheelt dus echt per kindje welk speeltje in de smaak valt en welke niet.

Soms vinden baby’s het ook erg rustgevend wanneer er tijdens het badje tegen gepraat of gezongen wordt. Door rustig tegen je baby te praten of te zingen wordt hij ook afgeleid en soms zelfs ontspannen. Niets is zo rustgevend als een vertrouwd geluid van papa en mama.

Tip 5 - Houdt zeep en water uit het gezicht en oogjes van je baby of kindje

Niet alleen de huid van je baby is gevoelig. De oogjes en het gezichtje van een baby zijn nog gevoeliger dan de huid. Daarom is het belangrijk om goed op te letten met water en zeep in het gezicht van je baby of kindje. De zeepvrije wasgel en shampoo mag dan wel speciaal zijn voor kindjes en zeepvrij zijn, toch kan het vervelend prikken in de ogen. Let daarom goed op dat dit niet in de ogen komt. Als er toch wat water of zeep in de ogen van je baby terechtkomt, spoel dit dan voorzichtig uit met lauw water.

Gebruik een washandje of gastendoek

Bij het uitspoelen van de haartjes is de kans groot dat er water of zeep in het gezichtje van je kindje komt. Wij hebben vaak een droge handdoek of washandje bij de hand om het water of zeep bij het uitspoelen uit de ogen te houden. Zo hou je het washandje voor de oogjes en kun je snel de shampoo uitspoelen. Het is hierbij wel handig als je met zijn tweeën bent.

Is het gezichtje van je baby of kindje vies geworden en wil je dit schoonmaken, dan kun je dit ook met een nat washandje wassen. Op deze manier komt er geen water in de oogjes van je kind en gaan de vuiligheid en kusjes toch van zijn wangetjes af.

Leg uit wat je gaat doen

Leg ook uit aan je kindje wat je gaat doen en wanneer je klaar bent. Het lijkt alsof baby’s en kinderen op jonge leeftijd nog niets snappen, maar snappen vaak toch veel sneller wat je zegt dan je zou denken. Ook als je baby nog niets snapt, kun je stem ontspannen werken en wordt het langzaam een herkenbaar patroon.

Tip 6 - Zorg voor een goede temperatuur

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water niet te warm en niet te koud is voor je baby. Voordat je de baby in bad doet, controleer altijd eerst de temperatuur van het water met een thermometer of door met je elleboog in het water te voelen. Het badwater moet warm aanvoelen, maar niet te heet.

Als je een thermometer gebruikt dan mag je 37 graden aanhouden. Let op dat sommige thermometers afwijken, test dus eerst je thermometer.

Tip 7 - Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door alle spullen bij de hand te hebben, ervaar je zelf minder stress, wat ook minder stress geeft aan je baby of kindje. Zorg ervoor dat je alle spullen die je nodig hebt voor een badje bij de hand hebt, hierbij te denken aan schone kleren, schone spulletjes, een luier en handdoeken. Bekijk hier de checklist wat je allemaal nodig hebt bij een badje.

Tip 8 - Probeer ook eens onder de douche

Het kan voorkomen dat je baby het fijner vindt om samen onder de douche te staan dan in bad te gaan. Zo voelt je baby tijdens het douchen jouw warmte en hartslag en stroomt het water constanter over het lichaam.

Wanneer je een douche neemt met je baby kan het handig zijn om met tweeën te zijn. Zo kun je partner de baby overnemen om af te drogen als jij ook onder de douche uitkomt.

Door bekender te worden met water onder de douche, kan het zomaar zijn dat je baby later minder problemen of angst heeft bij een badje.

Samen in bad

Tips voor als je kindje wat ouder is

Als je kindje water ouder is, bijvoorbeeld ouder dan 12 maanden, kun je onderstaande tips makkelijk gebruiken. 

Tip 9 - Samen in bad

Deze tip is alleen te gebruiken als je een bad hebt. Door samen met je kindje in bad te gaan voelt je kindje zich veiliger en maak je er een leuk speelmoment van. Zo kun je kindje leren dat een bad niet eng is, maar juist leuk. Mocht je meerdere kinderen hebben, dan kun je ook proberen ze tegelijk in bad te doen. In sommige gevallen werkt het averechts, dus kijk goed naar de behoefte van je kindje.

Zorg er wel voor dat het bad niet te vol is met water en je je kindje goed in de gaten kan houden. Het kan ook handig zijn om een antislipmat of stickers te gebruiken om uitglijden te voorkomen. Zo kun je kindje als hij water ouder is proberen te gaan staan en dat kan glad zijn. Zeker als je zelf ook nat bent van het water kan het opvangen moeilijker gaan.

Tip 10 - Laat je kindje helpen

Als je kindje zelfstandiger wordt, kun je hem opdrachten geven tijdens het badje. Dit zal niet alleen zorgen voor een gevoel van trots en vertrouwen, maar ook een bepaalde verantwoordelijkheid geven.

Zo kun je kindje bijvoorbeeld zelf schuim in het bad doen, zelf zijn haartjes wassen of zichzelf wassen met een washandje. Natuurlijk zal het nooit zo goed gebeuren als dat je het doet, maar het kan wel helpen om het badje minder spannend te maken.

Let wel op dat je je kindje nooit onbeheerd in bad laat. Zelfs niet als er een ouder broertje of zusje oplet in bad.

Tip 11 - Geef een ontspannen massage

Geef op tijd en op een rustige manier aan dat het badje afgelopen is en dat je hem of haar eruit haalt. Zo kun je een ritueel maken dat het voor je kindje duidelijk is wanneer het bad is afgelopen. Bijvoorbeeld door op het laatste moment de haren te wassen of een badcape of badhanddoek te laten zien. Je kunt ook bijvoorbeeld het bad al laten leeglopen zodat je kindje het water ziet wegstromen en weet dat het afgelopen is.

Na het badderen kun je je kindje een ontspannende massage te geven met bijvoorbeeld wat babyolie of bodylotion speciaal voor baby’s. Dit is niet alleen goed voor de huid van je kindje, maar versterkt ook de hechting tussen jou en je kindje.

Tijdens deze momenten kun je samen kletsen of zingen, wat ook goed is voor de taalontwikkeling van je kindje. Door je kindje in te smeren en te masseren, sluit je het badje af op een ontspannen manier wat een fijne herinnering geeft.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews