Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 onmisbare tips bij doorkomende tandjes

Iedereen kent de verhalen wel van kinderen die last hebben van doorkomende tandjes. In die verhalen worden kinderen vaak als ontroostbaar beschreven. Sommige ouders merken er niks van. Hoe merk je dat je kindje doorkomende tandjes heeft en wat kan je eraan doen? In deze blog geven we 5 onmisbare tips bij doorkomende tandjes bij baby’s.

Hoe merk je dat je kindje doorkomende tandjes krijgt?

Oke je kindje huilt veel en wellicht is hij of zij op een leeftijd gekomen dat de tandjes door kunnen komen. Maar heeft je kindje last van een sprongetje, honger, moe of heeft hij last van doorkomende tandjes?

Tekenen van doorkomende tandjes

Meestal als je kindje last krijgt van doorkomende tandjes gaat je kindje meer speeksel aanmaken. Vaak krijgt je kindje dit niet weggeslikt en gaat dan heel erg kwijlen. Dat is meestal een van de tekenen.

Een ander teken kan zijn dat je kindje last heeft van luieruitslag en soms koorts.

Andere tekenen zijn een pijnlijk mondje. En gelukkig kan je je kindje met het pijnlijke mondje helpen.

Opzwellend tandvlees

Voordat een tand doorkomt, zwelt het tandvlees op. Dit is alleen op de plek waar de tand door gaat komen. Je ziet dan een klein bobbeltje. Meestal een aantal weken later zie je een witte waas onder het tandvlees.

Gemiddeld duurt het doorkomen van een tand een aantal weken tot een maand.

Zie je dat je kindje opgezwollen tandvlees heeft, dan kan je het tandvlees zachtjes met je vinger masseren. Vind je het niet zo fris om met je vinger in de mond van je kindje te zitten, dan kan je hiervoor ook een vinger tandenborstel gebruiken. Door het masseren van het tandvlees vermindert de druk op het tandvlees en dat scheelt pijn.

Hulpmiddelen zoals bijtringen kunnen helpen

Waarschijnlijk geeft je kind zelf aan deze behoefte te hebben, maar laat je kindje ergens op kauwen.

Er zijn heel veel producten op de markt die speciaal zijn gericht om doorkomende tandjes. Zo zijn er bijtringen die je kan koelen, bijtringen met hout en bijtringen van siliconen die van heel zacht tot wat harder siliconen zijn gemaakt.

Het is goed om je kindje meerdere bijtringen te geven, omdat elke bijtring weer anders werkt. Zo werkt een gekoelde bijtring om het tandvlees te koelen, wat verlichtend werkt. Dit is vaak handig als het tandvlees flink gloeit. Siliconen bijtringen zijn vaak gemaakt voor het masseren van het tandvlees.

Er zijn ook bijtringen met natuurlijk hout. Natuurlijk hout heeft een Antibacteriële werking, wat weer fijn is voor in de mond van je kindje. Houten of wat hardere bijtringen zijn vaak nuttig als je tandjes bijna doorgekomen zijn. Doordat het materiaal wat harder is, kan je kindje hier goed op bijten wat helpt om het tandje helemaal door te laten komen. Het ziet er akelig uit, maar kan echt verlichtend werken voor je kindje.

Geen bijtring? Dan een koel drankje

Laat je kindje de bijtring links liggen? Dan kan je je kindje ook een gekoeld drankje geven. Ook in de winter. Warme drankjes worden sterk afgeraden omdat dit de pijn van doorkomende tandjes verergert. Je kindje moet dan wel minimaal 6 maanden oud zijn.

Let op dat niet ieder kind van koud drinken houdt. Een baby kan dus geen koud drinken krijgen. Hiervoor zou een gekoelde bijtring beter werken. Bijna in geen gevallen mag een bijtring in de vriezer. Lees goed de verpakking.

Dentinox Druppels en Verkoelende Gel van VSM Kind of Vitis

Bij de apotheek of drogist kan je druppels (Dentinox) of verkoelende gel (VSM kind of Vitis) krijgen die de pijn van doorkomende tandjes verzacht. Er zijn eventueel ook homeopatische druppels (Vitaminfit) te verkrijgen wanneer je niet zo’n fan bent van ‘’medicijnen’’ bij je baby.

Wij hebben zelf geen ervaring met de druppels of de gel.

Je kindje kan eventueel op een speentje of zijn/haar eigen duim zuigen om de pijn te verzachten.

Begin meteen met poetsen

Zijn de eerste tandjes doorgekomen? Begin dan meteen met tandenpoetsen. Op deze manier wordt je kindje bekend met tandenpoetsen en wordt het ritueel met opstaan en voor het slapen gaan. Hoe beter dit ritme erin zit, hoe groter de kans is dat dit later wordt onthouden. En dat geeft vaak minder kans op gaatjes.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews