Zoek
Sluit dit zoekvak.
Knuffel wassen

5 Stappen om je Knuffel het beste te Wassen zonder wasmachine

Knuffels zijn voor kinderen onvervangbaar. Hoe zuinig je ook op het knuffeltje van je kindje bent, ze worden nu eenmaal vies. Zo kan er eten op geknoeid worden of een ongelukje gebeuren in bed wanneer je kindje ziek is. Hoe kan je het beste het knuffeltje van je kindje schoonmaken of wassen zodat je er zo weinig mogelijk van ziet? In deze blog geven we 5 stappen en tips om een knuffel het beste met de hand te wassen.

Zoals je misschien uit je eigen kindertijd hebt ervaren, of merkt bij je eigen kinderen, knuffels zijn onvervangbaar. Zo zorgt een knuffel voor veiligheid, geborgenheid en liefde. Een kindje neemt daarom het liefst zijn of haar knuffeltje overal mee naartoe. Dit kan onbedoeld leiden tot veel vlekken en vuiligheid. 

Zelfs als je als ouder zuinig bent op het knuffeltje van je kindje door het alleen in bed te laten, kan het zelfs daar de nodige vlekken krijgen. Denk maar aan een bloedneus, een ongelukje in bed of dat je kindje zijn of haar knuffeltje per ongeluk onder spuugt.

Je komt er dan ook niet onderuit, een knuffeltje moet weleens gewassen worden. Hoe kun je nu het beste een knuffeltje wassen? Wij geven 5 stappen en tips om een knuffeltje het beste te wassen zonder wasmachine.

Knuffels wassen zonder wasmachine

Bekijk eerst hoe groot de vlek is. Elke keer als een knuffeltje in de wasmachine gaat, leidt de stof van de knuffel en verliest deze de geur. En dit wil je als ouder vaak niet. Krijg je de vlek er toch niet uit, dan kun je de knuffel altijd nog wassen met de wasmachine.

Een kleine vlek met de hand wegkrijgen

Als de vlek klein is, kun je deze vaak het beste proberen weg te poetsen met een beetje water. Probeer in eerste instantie te deppen en niet te wrijven. Lukt het met deppen alleen niet, dan kun je lichtjes met de hand wrijven.

Gebruik een milde zeep

Krijg je met alleen water de vlek er niet uit? Kijk of je met een klein beetje milde zeep zoals Dreft of babyshampoo de vlek er wel uit krijgt. Gebruik bij het wassen van de knuffel in ieder geval geen agressieve schoonmaakmiddelen! De vlek kan er dan wel uit gaan, maar er is een grote kans dat je de stof beschadigd of dat de kleur op de plek waar je het middel hebt gebruikt vervaagd of verdwijnt.

Is het een hardnekkige vlek? Dan kun je altijd een oude tandenborstel gebruiken om lichtjes over de vlek te poetsen. Gebruik lauw warm water om het zeep uit te wassen. Laat de knuffel liggend drogen. Op deze manier zakt de vulling niet naar een kant.

5 stappen om je knuffel met de hand uit te wassen

Is de vlek te groot of heeft je kindje bijvoorbeeld per ongeluk de knuffel onder gespuugd? Dan kun je het beste de knuffel in zijn geheel wassen. Je kunt ervoor kiezen om de knuffel te wassen met de hand of met de wasmachine. Indien je de knuffel met de hand wil wassen hebben we 5 handige stappen om de knuffel het beste te wassen.

Ook hiervoor geldt: was het liefst met een milde zeep zoals Dreft of babyshampoo. Gebruik ook niet te veel zeep, 1 theelepel is al ruim voldoende.

Even de knuffel laten weken en nat maken in het lauwwarme sopje. Zo kan het sop in de vlek trekken.

Met de hand het vuil van de knuffel ‘poetsen’. Let op dat je niet te hard poetst, met te hard wrijven beschadig je de stof. Probeer eerst de vlek eraf te deppen. Daarna kun je overgaan op poetsen. 

Als dit niet lukt, kun je eventueel een oude tandenborstel pakken en hier zachtjes mee poetsen.

De knuffel goed uitspoelen met schoon water. Dit kan onder een lopende kraan met lauw water.

Knijp het water uit de knuffel. Let op dat je de knuffel niet uit gaat wringen. Dit kan de stof beschadigen. Het is niet erg als de knuffel een beetje nat blijft.

Breng indien nodig de knuffel weer in model en laat de knuffel plat op een droogrek drogen. Je kan eventueel de knuffel met een föhn droog föhnen. Dit kan handig zijn wanneer je knuffel haartjes heeft. Door te föhnen gaat het pluche niet aan elkaar plakken en blijft de knuffel mooi. Zorg ervoor dat de knuffel niet te warm wordt door de föhn.

Geen ervaring met wassen of durf je het niet aan?

Ik kan me voorstellen dat een knuffel voor de eerste keer wassen erg spannend is. Zeker als het de lievelingsknuffel van je kindje is … Durf je het zelf niet aan, dan kun je de knuffel naar een stomerij brengen. Een stomerij heeft vaak ervaring met het schoonmaken van knuffels van verschillende stoffen waardoor de kans op een fout minder groot is.

Knuffel drogen

Hoe droogt de knuffel het beste?

Als je een knuffel in zijn geheel hebt gewassen, kan deze nog behoorlijk nat zijn. Knijp de knuffel zo goed als mogelijk uit en laat deze daarna liggend drogen. Let er wel op dat je de knuffel alleen knijpt en niet gaat wringen. Door de knuffel alleen droog te knijpen en liggend te laten drogen blijft de vorm het beste behouden. Wanneer je een knuffel ophangt aan de waslijn heb je kans dat vulling naar beneden zakt.

Sneller drogen?

Wil je de knuffel sneller droog? Dan kun je de knuffel met een föhn droog föhnen. Op deze manier kun je het pluche van de knuffel uit elkaar föhnen. Zorg ervoor dat de knuffel niet te warm wordt door de föhn. Vaak heb je op een föhn verschillende standen qua hitte, gebruik deze. Houdt ook de föhn niet de dicht bij de knuffel, dit kan voor teveel hitte zorgen wat misschien resulteert op kleurverschil van de stof.

Tip 1: Leg de knuffel een nachtje in de vriezer

Het kan ook voorkomen dat je een knuffel als ouder regelmatig wil wassen zodat de knuffel weer fris is. Zeker als je bedenkt dat er allemaal bacteriën en virussen in de stof van een knuffel gaan zitten. Zeker als de knuffel niet vies is, is een nachtje in de vriezer een goede optie hiervoor.

Door een knuffel een nachtje in een afgesloten zak een nacht in de vriezer te leggen lijdt de stof er niet onder en misschien belangrijker nog, blijft de geur behouden in de knuffel. Door de kou gaan wel alle bacteriën en virussen dood, waardoor de knuffel toch een beetje schoon is. Vlekken gaan er niet uit met een nachtje vriezer. Als een knuffel vlekken heeft, gaan deze er alleen uit met wassen of schoonmaken.

Onze grootste tip: zorg voor een reserve knuffel!

Zie je dat je kindje een lievelingsknuffel heeft, probeer nog eenzelfde knuffel te kopen. Is de knuffel uit het assortiment dan kun je ook op Marktplaats of Vinted de knuffel zoeken.
Let er wel op dat je de knuffels van begin af aan afwisselt. Door de knuffels af te wisselen ruiken beide knuffels hetzelfde en slijt een knuffel niet meer dan de andere knuffel. Zo houd je het verschil met de knuffels klein en zal je kindje het niet merken als een van de knuffels kwijt of kapot zou gaan. Een kleine moeite en hopelijk heel veel minder drama of slapeloze nachten.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews