Zoek
Sluit dit zoekvak.
Baby eerste hapje eten

6 Tips bij de eerste hapjes van je baby

Toen mijn baby net een paar weken oud was, kon ik niet wachten om hem lekkere hapjes te laten proeven zoals een heerlijk vers banaantje of lekker gezond voor hem te koken. De eerste maanden zijn voorbij gevlogen en toen was hij opeens 4 maanden oud. Nog steeds super enthousiast om zijn eerste hapjes te geven, begon ik het proces. Dit ging toch niet zo makkelijk en leuk als dat ik vooraf dacht. Maar wat doe je als je kindje niet zo’n fan is van hapjes? Volg deze eenvoudige tips en de babyhapjes gaan er hopelijk een stuk makkelijker in.

Begin als je baby er klaar voor is

Bam, opeens is je baby 4 maanden. En als ouder ben je super enthousiast om je kindje ander voedsel aan te bieden. Zoals je misschien de eerste 4 maanden hebt gemerkt is dat het ene kindje niet zoals het andere kindje is. Inmiddels heb je je kindje goed leren kennen en kun je denk ik redelijk inschatten of je kindje klaar is voor hapjes.

Vanaf 4 maanden is je baby oud genoeg om de darmpjes de vaste voeding te laten verdragen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kindje goed rechtop kan zitten, bijvoorbeeld in een wipstoel. Wij gebruikte voor de voeding van ons kindje de Stokke TripTrapp newborn set. Deze is op goede hoogte en kun je kantelen waardoor je makkelijk je baby eten kan aanbieden. Het is belangrijk dat je kindje een zithouding heeft, omdat hij dan beter het eten kan doorslikken.

Hoe merk je dat je baby klaar is voor de eerste hapjes?

Goed, je baby kan in een wipstoel of op schoot redelijk goed zitten, maar is je baby er dan al klaar voor? Je kan kenmerken herkennen dat je kindje klaar is voor hapjes. Bijvoorbeeld:

Let wel op dat als je een van deze signalen herkent, terwijl je kindje nog geen 4 maanden is dat je toch even wacht met hapjes. De darmpjes kunnen namelijk nog niet het andere voedsel verwerken.

Wat niet te doen bij babyhapjes

Zo enthousiast als je baby liet weten klaar te zijn voor de eerste hapjes, zo onwennig kan het voor je baby zijn als je het eerste groente en fruithapje ook echt geeft. Je hebt dan als ouder een portie geduld nodig. Zo moeten baby’s erg wennen aan nieuwe smaken. Vaak moet je een nieuwe smaak wel 10 keer aanbieden voordat je kindje het überhaupt lekker gaat vinden. En zoals jij kan ook je baby sommige smaken misschien niet lekker vinden. Probeer na een tijdje wel de smaak opnieuw aan te bieden, grote kans dat hij of zij het nu wel lekker gaat vinden. Wil je kindje geen hapje, forceer dan niets. Iedere baby is er op zijn eigen moment klaar voor.

Wat wel te doen bij babyhapjes

Begin met zachte, eenvoudige smaken van één product zoals peer, banaan, meloen, wortel of bloemkool. Dus geen smaken met elkaar vermengen, de smaken zijn al heftig genoeg. Zorg dat de babyhapjes (zo goed als) vloeibaar zijn, want tot je kindje 6 maanden is, werkt de tongreflex nog en spuugt hij alles wat in zijn mondje komt sowieso automatisch uit. Vloeibaar is makkelijker door te slikken, want dat lijkt qua structuur meer op melkvoeding. Begin ook maar met enkele lepeltjes per keer. Dit is niet erg, want het gaat vooral om de smaakjes te leren kennen en niet om erdoor gevoed te worden. Je baby krijgt voldoende melkvoeding binnen en heeft in principe niet de hapjes nodig om van te leven.

Blijf variëren

Variatie is belangrijk om je kindje aan allerlei smaken te laten wennen. En natuurlijk is gevarieerd eten ook veel gezonder! Heb je eten gemaakt, dan kan je het eten makkelijk bewaren in een ijsklontjesvorm en invriezen. Zo blijft het eten langer houdbaar en hoeft je kleintje niet 7 dagen achter elkaar dezelfde hapjes te eten.

Papa met baby eerste hapjes

6 Tips voor de eerste hapjes van je baby

Oké, we hebben wat voorbeelden gegeven wat je beter niet en wel kunt doen wanneer je babyhapjes gaat geven. Om de hapjes beter te laten verlopen hebben we ook 6 tips op een rijtje gezet.

Voordat je babyhapjes aan je 4, 5 of 6 maanden oude baby geeft, kan je hem eerst laten wennen aan wat vastere voeding. Dit doe je door pap (rijstepap/maïsmeelpap) te geven, gemengd door de flesvoeding. Deze pap speciaal voor baby’s is te koop in de supermarkt. Let op dat je deze pap niet elke dag geeft.

Ga bij het voeden van je kindje gezellig bij hem aan tafel zitten, dat geeft een duidelijke structuur. Je kan bijvoorbeeld je kindje in een wipstoeltje op tafel zetten of in een kinderstoel speciaal voor newborns. Het kan ook stimulerend werken om zelf ook te eten. Je kindje ziet jou dan kauwen en dat stimuleert hem.

Neem een plat plastic lepeltje, daar kan een baby beter van eten. Ook is dit formaat speciaal voor baby’s ontworpen waardoor het lepeltje goed in het mondje van je kindje past. Wanneer je kindje ouder is en zelf wil eten heb je ook speciaal bestek met een kromming erin zodat je kindje het makkelijk zelf in zijn mondje kan stoppen.

Je kindje voelt zich dan trots en wordt enthousiast van het eten. Dit geeft je kindje ook veel vertrouwen dat het lekker is wat je in zijn mond stopt. Mijn partner pakte altijd tegelijk ook een hap en liet zien dat het HEERLIJK was en ons kleintje vond dat echt geweldig!

Babyhapjes geef je tussen melkvoedingen in, zodat je kindje niet te vol zit. Als je baby de flesvoeding na zijn groente- of fruithapje niet op kan, is dat trouwens niet erg. Ook hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar de behoefte van je kindje.

Om je kindje aan vast voedsel te laten wennen is het goed om niet te veel in een keer te geven. Begin met 1 hapje van een paar lepels op een vast moment van de dag. Daarnaast geef je nog flesvoeding/borstvoeding. Gaat het goed, stap dan over op 2 vaste voedingsmomenten, en een later op 3 vaste voedingsmomenten.

Mijn eigen ervaring

Ik was als beginnende ouder dat ik mijn kindje alleen ‘vers’ voedsel wilde geven. Door het consultatiebureau wordt aangeraden om met groentehapjes te beginnen, maar ik moet zeggen dat dit echt tegenviel. De bloemkool of wortel wilde ik in de blender doen of fijn pureren, maar de hoeveelheid was zodanig weinig dat ik het nauwelijks gepureerd kreeg. Met de vork prakken ging makkelijk, maar het bleef een te droge substantie voor ons kleintje. Zo moest hij vaak kokhalzen als ik het aanbood. Om deze reden zijn we toch begonnen met fruithapjes.

Allergieën

Doordat ons kindje koemelk allergie heeft was het belangrijk om op jonge leeftijd al te beginnen met het aanbieden van pindakaas en ei. Maar zodra ik dit door zijn fruithapje had gedaan, vertrouwde hij de daarop volgende hapjes niet meer.

Bewaren van oefenhapjes

Heb je een hapje gemaakt voor je kleintje, dan kan je wat je over hebt makkelijk in een ijsblokjesvorm invriezen. Zo heb je supersnel en makkelijk de volgende keer een hapje beschikbaar. Zeker omdat hij in de eerste periode maar een aantal lepels eet.

Potjes voeding waren voor ons een redding

Ons kindje lijkt een beetje moeite te hebben met slikken waardoor hij behoefte heeft aan glad voedsel. Voor ons zijn Olvarit of huismerk potjes een uitkomst. Ze zijn net zo gezond als vers voedsel en makkelijk om te geven. En heel eerlijk, hij is er echt gek op. Uiteindelijk willen we hem wel mee laten eten wat wij eten, als hij iets beter grover eten kan verwerken. Maar dit doen we geleidelijk. Ook de pindakaas en ei verwerken gaat een stuk makkelijker in de potjes van Olvarit. Wij zijn dus super enthousiast over deze optie.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews