Zoek
Sluit dit zoekvak.
Leren lopen baby

8 Tips om De Eerste Stapjes te Stimuleren

Heeft je baby de eerste stapjes gezet? Wat zullen jullie beiden trots zijn! De eerste stapjes zijn eerst wat wiebelig en voorzichtig, maar voordat je het weet rent hij het hele huis rond.  Maar wanneer leren baby’s eigenlijk lopen en wat kan je als ouder doen om lopen te stimuleren? Lees hierover meer in deze blog.

Rond welke leeftijd komen de eerste stapjes?

Gemiddeld beginnen de meeste baby’s rond 9 maanden zich op te trekken aan meubels. 

Als je baby eenmaal los kan staan, dan duurt het niet lang voordat de eerste stapjes gezet worden. Gemiddeld gebeurt dit tussen de 9 en 12 maanden. Eerst houden ze zich aan jou vast, aan de tafel, aan de box, eigenlijk aan aan alles wel. Let er daarom goed op dat meubels niet om kunnen vallen op de je baby. Het is goed om je huis babyproof te maken zodra je baby gaat kruipen.

Rond 14 maanden lopen de meeste kinderen helemaal los. Net als bij kruipen, praten en andere mijlpalen doet elk kind dit op zijn eigen tempo. Is jouw kind dus eerder of later: maak je dan geen zorgen. Ook het lopen komt vanzelf.

Loopt je kind rond 18 maanden nog niet zelfstandig? Dan is het verstandig om even advies te vragen bij het consultatiebureau.

Hoe leert een baby lopen?

In het eerste jaar ontwikkelt een baby zich razendsnel. Zo worden bewegingen geleidelijk steeds gecontroleerder en worden de spieren sterker. Om te kunnen lopen heeft je baby ook balans nodig. Er zijn verschillende stappen in de ontwikkeling belangrijk om te leren lopen.

Stap 1: Optrekken tot staan

Wanneer je baby rond 9 maanden is kan je baby zich gaan optrekken aan meubels zoals de box, een lage tafel of de bank. Met het optrekken worden de spieren in de benen sterker.

Stap 2: Vasthouden met één hand

Eerst moet je baby zich met beide handen ergens aan vasthouden als hij staat, later leert hij balans te houden met één hand los.

Stap 3: Zijwaarts lopen

Terwijl je baby zich ergens aan vasthoudt, zet hij stapjes langs de bank, de tafel of de muur. Zo wordt je baby steeds sterker, wordt zijn balans beter en krijgt je kindje zelfvertrouwen. Bij het zijwaarts lopen verplaatst je kind zijn gewicht naar één been, zodat hij het andere been opzij kan zetten. Dit is een belangrijke vaardigheid, die hij ook nodig heeft om los te kunnen lopen en vooruit te lopen.

Stap 4: Stappen overbruggen

Als je kindje voldoende spierkracht en balans heeft, durft je kindje van A naar B te stappen, bijvoorbeeld van de bank naar de tafel of van de bank naar jou. 

Stap 5: Lopen aan de hand

Dit is de volgende stap tot je baby zelfstandig kan lopen. Een andere optie dan aan de hand lopen is om je kindje achter een loopwagentje of stoeltje te zetten die je kindje kan vasthouden. Dit zijn zijn eerste stapjes los. Vaak begint een kind met los lopen tussen twee mensen die dicht bij elkaar staan of zitten. Bijvoorbeeld van papa naar mama en weer terug! Ons kindje heeft veel gehad een de Vtech Babywalker

Je kindje krijgt streeds meer zelfvertrouwen

Al snel krijgt je kindje meer zelfvertrouwen en worden de afstanden die je kind kan overbruggen groter en voor je het weet loopt hij hele afstanden. Dit gebeurt met vallen en opstaan. Nu je kindje kan lopen, kan je kindje misschien ook sneller op meer plekken in huis komen, en nu hij staat is hij groter en kan hij overal beter bij. Hoogste tijd om je huis wederom babyproof te maken. Is alles nog steeds kindvriendelijk en veilig?

Loopstoeltje: geen goed idee

Een loopstoeltje is een speelgoed of hulpmiddel voor baby’s die al goed zelf kunnen gaan zitten, maar nog niet kunnen lopen. Met een loopstoeltje zit je baby in een zitje met wieltjes. Door met zijn voeten af te zetten kan je baby zich voortbewegen. Veel ouders vinden het fijn dat hun kindje zich eerder door het huis kan voortbewegen of denken dat een loopstoeltje ervoor zorgt dat hun kindje sneller gaat lopen, maar dit is niet het geval.

Zo kan een loopstoeltje zelfs voor vertraging in de loopontwikkeling zorgen. Dit komt doordat je kindje niet de balans en sterke beenspieren ermee oefent die nodig zijn om te kunnen lopen. Ook vergroot je de kans dat je kindje leert om op zijn tenen te gaan lopen. Wat je niet doet wanneer je gewoon loopt. Mede hierdoor en doordat er veel ongelukken mee gebeuren raden experts en artsen het gebruik van loopstoeltjes af. In sommige landen zijn loopstoeltjes zelfs verboden.

baby leren lopen

Leren lopen stimuleren

Kun je niet wachten tot je baby zijn eerste stapjes zet? En wil je hem daarmee helpen?  Hieronder hebben we enkele tips die je kunt proberen om het leren lopen van je kindje te stimuleren

Tip 1: Geef je kind de tijd en ruimte om te oefenen

Zware meubels zijn ideaal om zich aan op te trekken, net als de rand van de box. Zorg er wel voor dat de meubels niet om kunnen vallen. Zo is het verstandig om staanlampen vast te maken aan de muur. 

Tip 2: Trigger je kindje om 1 hand los te laten

Kan je baby staan, maar houdt hij zichzelf met twee handen vast aan jou of bijvoorbeeld aan de tafel? Bied bijvoorbeeld een speeltje aan waardoor hij getriggerd wordt om 1 hand los te laten.

Tip 3: Bied verschillende speeltjes aan

Zodra je kindje kan staan kan je een speeltje links of rechts aan bieden zodat hij zijwaarts van bijvoorbeeld de bank gaat lopen.

Tip 4: Help hem met staan door zijn handen vast te houden

Kan je kindje staan, dan kun je hem aan zijn handen vasthouden. Grote kans dat hij al snel zal proberen de eerste stapjes te zetten.

Tip 5: Voorkom leunen tegen de bank

Probeer te voorkomen dat je kind met zijn buik tegen de bank leunt. Hou bijvoorbeeld het speeltje verder weg zodat hij niet tegen de bank kan leunen en daardoor balans traint tijdens het staan. 

Tip 6: Oefen balans, stabiliteit en spierkracht

Zet twee stoelen voor hem neer (die niet kunnen rollen), zodat hij zijwaarts van stoel naar stoel kan overstappen. Zo oefent je kindje balans, stabiliteit en spierkracht.

Tip 7: Zet de stoelen verder uit elkaar

Kan je kindje zonder moeite zijwaarts lopen? zet de stoelen zo dat je kindje een bocht moet maken of zet de stoelen verder uit elkaar. Door dit samen op een speelse manier te trainen worden de spieren sterker, krijgt je kindje meer zelfvertrouwen en wordt je baby steeds handiger hierin.

Tip 8:

Heeft je kindje alle vaardigheden ontwikkeld om los te kunnen lopen? Ga dan vlak voor hem zitten, steek je armen uit en moedig hem aan om een stap richting jou te zetten. Pak de handen van je kindje vast als hij probeert om naar je toe te lopen. Eerst beide handjes, en wat later maar één hand.

Volg het tempo van je kindje

Het is belangrijk dat je het tempo van je kindje volgt. Als je kindje er nog niet klaar voor is qua spieren of heeft je kindje er nog geen interesse in, probeer het dan niet te overstimuleren. Zo voorkom je frustraties van beide kanten. Lukt je kindje de stapjes te zetten? Laat hem dan ook weten dat je trots op hem bent. Ook als het niet meteen lukt of hij valt. Dit zal je kind motiveren om het nog eens te proberen. Probeer ook aandacht voor hem te hebben en niet vooral bezig te zijn om het eerste moment vast te leggen. Ook dit kan veel frustraties voorkomen.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews