Zoek
Sluit dit zoekvak.
Teddybeer wasbare luiers

9 Onmisbare Tips bij Wasbare Luiers

Wasbare luiers waren 50 jaar geleden in elk huishouden te vinden. Met de uitvinding van wegwerpluiers zijn wasbare luiers een tijdje ‘’uit’’ geweest. Tegenwoordig zijn de wasbare luiers weer helemaal hip geworden, zeker met de gedachte van duurzaamheid zijn wasbare luiers niet meer weg te denken. Wij geven 5 onmisbare tips wanneer je wasbare luiers wilt gebruiken of gebruikt.

Wat zijn wasbare luiers

50 jaar geleden was een wasbare luier een hydrofiele doek die je op een bepaalde manier vouwde en met veiligheidsspelden vastzette. Voor het vouwen moest je een bepaalde techniek onder de knie hebben en dan was het verschonen van een luier een eitje. Toch vonden veel moeders het verschonen een heel gedoe en waren veiligheidsspelden niet altijd zo veilig. Bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk je niet stil liggende baby prikte.
Tegenwoordig zijn wasbare luiers veel handiger om aan te doen, handiger in gebruik en absorberen ze beter. Zo zijn wasbare luiers vaak voorgevormd waardoor je ze makkelijk en snel bij je kindje aan kan doen. Wil je meer weten over wasbare luiers? Lees dan de blog: Alles over uitwasbare luiers – Zo werkt het!

9 Onmisbare en handige tips bij wasbare luiers

De marketing rondom wasbare luiers is onder andere dat ze makkelijk en snel te verschonen zijn. Toch lijkt dit in de praktijk iets moeilijker. Zo hebben wij 5 onmisbare tips op een rijtje gezet.

Ondanks dat je de luier verkleint, kan het zijn dat de luier gaat lekken. Je moet er goed op letten dat er nergens absorberend materiaal of een stukje inlegvel naar buiten piept, bijvoorbeeld bij de beentjes. Deze inlegvellen worden namelijk nat en als dat buiten de waterdichte buitenkant van de luier komt, zullen ook de kleren nat worden.

Een goede pasvorm is essentieel bij een wasbare luier. Als de luier niet goed past, is er een grotere kans op lekkages. Je kan zien of de luier goed past door op de buik 2 vingers op elkaar tussen de luier en de huid te kunnen doen. Bij de beentjes moet je er nog makkelijk één vinger tussen de luier en het huidje kunnen.

Het klinkt misschien gek, maar als je een te strakke wasbare luier hebt, gaat deze eerder lekken dan een iets te losse luier. Dit komt doordat je bij een te strakke luier het vocht uit de luier drukt, wat zorgt voor lekkage.

Deze tip is voor “meegroei luiers”. Voordat je de luier gaat verkleinen is het handig om ver
verklein flapje naar boven te laten wijzen. Let erop dat je je vingers er van onder naar boven in kunst stoppen, zodat je vingers naar het naveltje van je kindje wijzen. Door het flapje naar boven te doen kun je een mooiere aansluiting bij de beentjes maken wat weer de kans op lekken verminderd.

Wanneer je gebruik maakt van een meegroei luier met 3 rijen drukknoopjes kan het soms handig zijn om de middelste van de drie drukknopjes open te laten. Op deze manier zit de luier niet te strak en niet te los wat ook weer de kans op lekkage verkleint.

Het kan voorkomen dat de wasbare luiers na een tijdje niet meer fris ruiken als ze uit de wasmachine komen.

Was de schone luiers op 60 °C, één keer met de helft van de gebruikelijke hoeveelheid waspoeder/wasmiddel. Daarna moet je de luiers nog een keer wassen op 60 °C zonder waspoeder/wasmiddel.

Daarna hang je de luiers op om te drogen en ze ruiken weer heerlijk.

Ruiken ze nog niet lekker?? Kijk dan even of de wasmachine niet te vol zit en of het gewicht van de was wel bij het programma past. Wanneer je wasmachine te vol is of het programma een kleinere hoeveelheid was maar aan kan, kan het zijn dat de luiers niet goed schoon worden in de wasmachine.

Heb je vieze vlekken in je luiers die de wasmachine er niet uit krijgt, zelfs na het toepassen van Tip 6? Dan heb je 2 opties:
Hang de luiers nat buiten in de zon. Op deze manier worden de luiers gratis en milieuvriendelijk gebleekt. Zijn de luiers droog, maar is de vlek nog niet helemaal weg? Maak de luier dan opnieuw nat, bijvoorbeeld met een plantenspuit en laat ze buiten hangen tot ze weer droog zijn. Werkt dit ook niet? Dan kun je er altijd een mooi overbroekje overheen doen, zodat niemand de vlek meer ziet.

Deze tip is vooral als je nog niet bekend bent met wasbare luiers. Koop niet te veel wasbare luiers in. Kijk eerst of wasbare luiers iets voor je zijn. Wasbare luiers zijn in aanschaf redelijk prijzig waardoor het zonde zou zijn als het achteraf niets voor jou blijkt te zijn. Je kunt ook beginnen met tweedehandse wasbare luiers om te kijken of het iets voor je is. Dit scheelt in aanschaf en na een wasbeurt weer als nieuw.

Wanneer je met wasbare luiers wilt beginnen, is het handig om te starten met wasbare luiers op maat. Bij “meegroei luiers” moet je zelf de luier op maat maken door middel van drukknoopjes. Hierdoor kun je eerder een verkeerde maat kiezen dan bij wasbare luiers op maat. Laat je in de winkel ook helpen met een juiste maat kiezen.

Conclusie

Hopelijk helpen deze tips je op weg naar een nog prettiger gebruik met wasbare luiers. Samen kunnen we onze planeet iets duurzamer maken. Werken wasbare luiers niet voor jou, maar wil je toch bijdragen aan een duurzamere planeet? Dan kun je er ook voor kiezen om luiers te recyclen. Hierover kun je alles lezen in de blog: Luiers recyclen – Doe ook mee!

Recycle eco friendly baby

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews