Search
Close this search box.
Kinderopstapje keuken hout

Alles over een kinderopstapje of opstapkrukje

Kinderopstapjes of opstapkrukjes wellicht ken je ze wel. Kinderopstapjes zijn makkelijk te verplaatsen opstapjes die kinderen kunnen gebruiken om zelfstandig ergens hogerop te komen. Maar waar kan je een kinderopstapje allemaal voor gebruiken en vanaf welke leeftijden zijn deze te gebruiken? In deze blog lees je alles over kinderopstapjes en opstapkrukjes.

Wat is een kinderopstapje of opstapkrukje?

Een kinderopstapje is een speciale kruk of klein opstapje voor kinderen, ontworpen om hen op een handige hoogte te brengen. Met een kinderopstapje kunnen kinderen zelfstandigheid ontwikkelen en leren ze om mee te doen met de volwassenen in huis.

Waarvoor gebruik je een kinderopstapje of opstapkrukje?

Met behulp van een kinderopstapje kunnen kleine kinderen zelfstandig dagelijkse activiteiten in huis uitvoeren zoals handen wassen, tanden poetsen, naar de wc gaan of helpen in de keuken.

Een keukenblad is vaak hoger dan een badkamermeubel of wc. In de keuken kan ook een kinderopstapje gebruikt worden als je kind wat groter of ouder is. Door het hogere keukenblad wordt er in de keuken vaak een leertoren of trapje gebruikt.

WC opstapje

Kinderopstapjes die gebruikt worden in de badkamer worden ook wel wc opstapjes genoemd. Met een wc opstapje zorg je ervoor dat je kind altijd bij de wastafel kan voor bijvoorbeeld handen wassen of tanden poetsen. Ook wordt een opstapje natuurlijk gebruikt als je kind aan het leren is hoe de wc gebruikt moet worden.

kinderopstapje twee tredes

Voor wie is een kinderopstapje?

Gemiddeld zijn krukjes of kinderopstapjes 30 à 37 cm hoog. Deze krukjes hebben vaak 1 trede. 

Er zijn ook kinderopstapjes met 2 tredes waardoor kinderen hoger komen dan bij kinderopstapjes met 1 trede. Opstapjes met twee tredes worden vaak gebruikt in de keuken of in de woonkamer of wanneer kinderen een jongere leeftijd hebben. 

Doordat een kinderopstapje niet zo hoog is, wordt een kinderopstapje vaak gebruikt voor kinderen vanaf 2 à 3 jaar.

Materiaal

De meeste kinderopstapjes of krukjes zijn gemaakt van een licht materiaal zoals plastic. Doordat een krukje licht is kunnen kinderen deze op jonge leeftijd al zelfstandig verplaatsen. Bijvoorbeeld van de keuken naar de badkamer. Doordat een krukje gemaakt is van plastic kan deze ook makkelijk gebruikt worden in de badkamer. Zo gaat de kwaliteit van het krukje niet achteruit door een vochtige ruimte.

Houten kinderopstapje

Houten opstapkrukjes​

Er zijn ook opstapkrukjes gemaakt van hout. Deze opstapkrukjes komen vaak hoger dan een plastic opstapkrukje. Houten opstapkrukjes worden vaak gebruikt in de keuken. In de keuken is er minder vocht dan in een badkamer waardoor hout minder snel slijt. 

Daarnaast is een keukenblad vaak hoger dan een badkamermeubel of wc waardoor je een hoger opstapkrukje nodig hebt dan in de badkamer. Let wel op dat een houten opstapje vaak een stuk duurder is dan een plastic kinderopstapje.

Prijs van een kinderopstapje of krukje​

De gemiddelde prijs van een plastic kinderopstapje of krukje is € 9,-. Dit komt doordat het een vrij simpel design is en gemaakt is van plastic. Er zijn ook duurdere krukjes te koop, er staat dan een leuk design op zoals bijvoorbeeld Mickey Mouse, Paw Patrol of bevat vrolijke kleurtjes. Daarnaast hebben de duurdere krukjes ook een antislip design, waardoor uitglijden minder snel gebeurd.

Houten kinderopstapjes zijn een stuk duurder vanwege het materiaal. De gemiddelde prijs hiervoor is € 30,-.

Veiligheid

Kinderopstapjes en kinderkrukjes zijn vaak 30 à 37 cm hoog, waardoor de valhoogte vaak beperkt is. Toch wil je liever niet dat je kind überhaupt valt. 

Om voor extra veiligheid te zorgen hebben veel plastic kinderkrukjes een antislip. Dit is vooral erg handig in de badkamer, waar deze opstapjes vaak door kinderen worden gebruikt. Door de antislip, is de kans op vallen minder groot ondanks het opstapkrukje vochtig wordt door de ruimte of knoeien met vocht.

Een kinderopstapje heeft geen extra maatregelen zoals bij een leertoren. Hierbij te denken aan een veiligheidsbeugel of leuningen. Hierdoor is de kans op vallen groter dan bij een leertoren.

Meer veiligheid?

Ben je op zoek naar meer veiligheid? Wellicht dat een leertoren dan beter bij je past. 

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews