Zoek
Sluit dit zoekvak.
uitwasbare luier baby

Alles over uitwasbare luiers – Zo werkt het!

Als moeder weet je waarschijnlijk als geen ander, luiers vliegen er doorheen per dag. Zo verbruikt een newborn baby wel 8 tot 10 luiers per dag! Je kan je wel voorstellen dat dit in heel Nederland jaarlijks voor heel veel afval zorgt. Gelukkig is er daarom een alternatief: een wasbare luier. Klinkt misschien een beetje vies, een vieze luier in de wasmachine, maar dat is het helemaal niet. Buiten dat het veel beter voor het milieu is, is het ook nog eens veel beter voor het huidje van je kindje. Ben je benieuwd hoe het precies werkt? Lees snel onze blog en ontdek alles over wasbare luiers.

Wat is een uitwasbare luier?

Vroeger was een wasbare luier een hydrofiele doek die je op een bepaalde manier vouwde en met veiligheidsspelden vastzette. Tegenwoordig zijn wasbare luiers veel handiger in gebruik en absorberen ze beter. Zo zijn wasbare luiers vaak voorgevormd waardoor je ze makkelijk en snel bij je kindje aan kan doen.

Waarvan is een wasbare luier gemaakt

Wasbare luiers bestaan uit verschillende onderdelen. Zo heb je een absorberende binnenkant, inleggers, een waterafstotende buitenkant en de sluiting. Hier beschrijven we waar een wasbare luier allemaal van gemaakt kan zijn.

De buitenkant van een wasbare luier is meestal gemaakt van waterdicht materiaal, zoals polyurethaanlaminaat (PUL), thermoplastisch polyurethaan (TPU) of wol. De stof TPU is wat soepeler dan PUL. Daarnaast is dit materiaal ook ademend en goed te wassen in de wasmachine.
Nu denk je vast: hoe kan wol waterdicht zijn? Denk maar eens aan een schaap die dagenlang in de regen kan staan zonder dat zijn huid nat wordt. Dit komt door het huidvet in de wol, wat wol zeer goed waterafstotend maakt. Dit huidvet, oftewel lanoline, wordt gebruikt om wolbroekjes mee te behandelen. Daarmee wordt het wolbroekje waterafstotend en blijft de kleding van je kindje droog, ook al is de luier heel nat. Het voordeel van wol is dat wol ademend en warmteregulerend is. Koel in de zomer en warm in de winter.

De binnenkant van een wasbare luier bevat een absorberende kern die urine vasthoudt. Deze kern kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals katoen, bamboe, hennep of microvezels.

Sommige wasbare luiers hebben afneembare inleggers of voeringen die gemakkelijk kunnen worden vervangen bij het verschonen van de luier. Dit kan handig zijn om het schoonmaken te vergemakkelijken of wanneer een kindje meer plast. Bijvoorbeeld tijdens de nacht of voor bij oudere kindjes.

Wasbare luiers kunnen verschillende soorten sluitingen hebben, zoals klittenband, drukknopen of haakjes. Deze sluitingen helpen de luier op zijn plaats te houden en zorgen voor een goede pasvorm rond de taille en benen van de baby. Het is persoonlijk welke sluiting het beste bij jou en je kindje past.

Hoe werkt een wasbare luier?

Een wasbare luier werkt vrijwel op een vergelijkbare manier als een wegwerpluier. Het enige verschil is dat je bij een wasbare luier een deel wast en hergebruikt en dus niet weggooit. Zeker als je de wasbare luiers kant-en-klaar in de kast legt is het verschonen zo gepiept.
In dat geval pak je de luier, leg je er eventueel een inlegvelletje in en doe je de luier om bij je kindje. Een inlegvelletje gebruik je meestal als je kindje wat ouder is. Het inlegvel laat wel de plas door maar houdt de ontlasting tegen. Hierdoor blijft de ontlasting gescheiden van de wasbare luier. Let wel op als je kindje wat jonger is, is de ontlasting te dun waardoor deze door het inlegvel heen gaat.

Een meegroeiluier

In het geval dat je een meegroei luier hebt, moet je de luier passend maken door middel van de drukknopjes of klitteband. Het voordeel van deze verstelbare luiers is dat ze met je kindje meegroeien en dat je de luier dus langer kunt gebruiken. En that’s it. Bij de luier die vies is haal je het eventuele inlegvel eruit en gooi je weg en het wasbare deel spoel je even uit en was je met de wasmachine of met de hand uit.

Recycle eco friendly baby

Voordelen wasbare luier

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bij aanschaf is een wasbare luier duurder. Met name newborn luiers zijn per stuk super goedkoop. Naar mate je kindje ouder wordt, worden ook de luiers duurder per stuk. Omdat uitwasbare luiers langer mee gaan zijn ze op lange termijn een stuk goedkoper dan wegwerpluiers.
Om je een vergelijking te geven kost een wasbare luier gemiddeld €830 euro en wegwerpluiers €1310 euro.

Kinderen met wasbare luiers hebben veel minder vaak luieruitslag. Voornamelijk komt dit omdat wegwerpluiers voor 15 a 30% uit plastic bestaan en gebruik maken van een superabsorber. Super makkelijk omdat de luier minder snel lekt, maar dit kan er ook voor zorgen dat het huidje van je baby uitdroogt en dat weer gevoeliger maakt voor infecties.
Wasbare luiers daarentegen worden gemaakt van goed absorberende materialen zoals bamboe, katoen, hennep of microvezel. Deze materialen kunnen veel vocht opnemen, maar blijven wel nat aanvoelen voor je kindje. Een baby met een wasbare luier heeft dus langer natte billen dan een baby met een wegwerpluier om, maar dit heeft over het algemeen geen effect op de billetjes. Omdat wasbare luiers geen vocht aan de huid onttrekken, blijft de huid juist vaak beter in balans.

Een van de belangrijkste redenen om wasbare luiers te gebruiken is dat het echt een stuk beter is voor het milieu. Wegwerpluiers van baby’s zorgen jaarlijks voor 180.000 ton afval in Nederland. Wasbare luiers zorgen nauwelijks voor afval. Mede hierdoor stoten wasbare luiers (zowel in de productie als bij het wassen) 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 uit dan wegwerpluiers. Er zijn wel veel iniatieven om wegwerpluiers te recyclen, maar dit gebeurt momenteel nog op een hele kleine schaal. Daarnaast is er voor wasbare luiers 7 keer minder land nodig voor het produceren van de grondstoffen dan voor wegwerpluiers.

Bij wasbare luiers krijgen baby’s sneller natte billen als ze plassen. In wegwerpluiers zit een sterk absorberend materiaal waardoor de billetjes van baby’s vaak langer droog blijven. Doordat kindjes natte billen krijgen worden ze zich eerder bewust wanneer ze plassen en poepen. Hierdoor zijn kinderen vaak gemiddeld 6 maanden eerder zindelijk dan kinderen die wegwerpluiers dragen. Niet alleen fijn voor je kindje maar dit scheelt ook een hele hoop tijd en wegwerpluiers.

Wasbare luiers zijn breder tussen de benen dan wegwerpluiers. Het ziet er misschien een beetje ongemakkelijk uit, maar deze brede stand van de benen is juist ontzettend goed voor de heupontwikkeling. De brede stand van de heupen heeft gelukkig ook geen nadelige invloed op de motorische ontwikkeling van je kindje. Met wasbare luiers kunnen kindjes gewoon rollen, kruipen en lopen en zijn hierin niet trager dan hun leeftijdsgenootjes die wegwerpluiers dragen.

Is je kindje allergisch voor wegwerpluiers of bepaalde materialen? Wasbare luiers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen waardoor je altijd een geschikte luier kan vinden voor jouw kindje.

Teddybeer wasbare luiers

Nadelen wasbare luiers

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Het katoen van de luier absorbeert minder goed dan wegwerpluiers. Daardoor wordt de luier groter en voelt deze natter en zwaarder aan. De luier lekt ook eerder door, waardoor je je baby veel vaker moet verschonen.

Baby’s moeten met hun beentjes terug in foetushouding kunnen. Dit is belangrijk voor de heupontwikkeling. Lukt dit met een grote luier niet, dan kan je beter even wachten.

Een wasbare luier is dikker vanwege de minder absorberende werking van het materiaal. En hierdoor wordt de kont van je kind echt super groot! Zeg maar dag tegen die schattige kleine baby-billetjes!

Doordat je verschillende lagen hebt in een wasbare luier, kost het iets langer om een wasbare luier om te doen.

Wasbare luiers doe je vaak in de wasmachine. Je kan eventueel voordat je de luiers in de wasmachine doet de luier met koud water uitspoelen. Toch kan je luiers niet heel lang laten liggen voordat je ze wast. Dit komt omdat anders de urinelucht in de luier gaat zitten en je deze er moeilijker uit krijgt.

Conclusie

Zoals je kan zien zijn er zowel voor als nadelen voor wasbare luiers. De keuze of wasbare luiers bij jou passen, is een hele persoonlijke keuze. Wil je wasbare luiers uitproberen? Koop dat één of twee wasbare luiers zodat je het kan uitproberen. Op deze manier heb je geen grote investering gedaan, wanneer het niets voor jou blijkt te zijn. Begin ook zo makkelijk mogelijk. Een meegroeiluier moet je op maat maken, daarom is een wasbare luier die al op maat is makkelijker om mee te beginnen. Zo heb je minder kans op lekkages en kost het verschonen minder tijd.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews