Zoek
Sluit dit zoekvak.
sfeerfoto gezond hapje banaan smoothie

Alles wat je moet weten over brood voor je kindje

Als ouder wil je natuurlijk alleen het beste voor je kindje. Na de eerste maanden van borst- of flesvoeding en gezonde hapjes begint een kindje met het eten van brood. Maar vanaf wanneer mag je kindje brood? En wat mag erop? En hoeveel mag je geven? Al je vragen over brood beantwoord.

Net als iedere ouder wil je voor je kindje het beste. De eerste maanden drinkt je baby alleen melk en hoef je nog niet na te denken over gezonde hapjes voor je kleintje. Alleen als je borstvoeding geeft, kun je al wel opletten dat je zelf gezonde voeding eet.

Rond de 4 maanden begin je met de eerste oefenhapjes te geven. Dit zijn vaak maar enkele lepeltjes. Op het moment dat de oefenhapjes goed gaan (meestal rond de 6 maanden), kun je je baby brood aanbieden. Gaan de oefenhapjes nog niet goed? Lees hier meer tips bij oefenhapjes.

In brood zit suiker en zout verwerkt, dus is het eigenlijk wel gezond om je kind brood te geven? Welk brood kun je dan het beste pakken? En hoeveel brood mag een kind per dag? Ben je hier ook zo benieuwd naar?

Vanaf wanneer mag mijn kind brood eten?

Ondanks dat er suiker en zout in brood zit, is brood wel goed voor je. Zo zitten er in brood eiwitten, vezels, ijzer en ook B-vitamines. Brood hoort dus zeker bij een gezond voedingspatroon van kinderen. Het ongezonde van brood is vaak het beleg wat je erop doet.

Vanaf 6 maanden geef je je kindje vaak brood zonder korst en zonder beleg. Je kunt er eventueel wat margarine op doen of het brood soppen in borstmelk of flesvoeding zodat het brood minder droog wordt en je kleintje het brood makkelijker kan verwerken. Stop een klein stukje boterham in de wangzak van je kindje, door het speeksel wordt het stukje brood nog zachter en lost het langzaam op. Je kindje went zo langzaam aan de structuur. Gaat dit goed dan kun je een stukje geven dat ze zelf met hun tong naar binnen werken. Bouw dit, en ook het formaat, langzaam op.

Vanaf 7 maanden kun je je kindje boterhammen geven met korstje zodat de mondspieren worden getraind. Een broodkorst is makkelijk vast te houden voor een baby en hier kunnen ze zelf op sabbelen. Het leren kennen van voeding met ander/meer structuur, het oefenen met sabbelen op en kauwen van voeding is belangrijk voor de mondmotoriek. Dit zorgt later ook weer voor de spraakontwikkeling van je kindje.

Beleg op de boterham

Mocht je willen dan kun je rond de 7 maanden ook beginnen met broodbeleg. Let wel, dit hoeft niet. Je kleintje vindt de boterham net zo lekker zonder beleg en is immers niets anders gewend. Het beleg bepaalt wel hoe gezond de boterham is. Er zijn beleg soorten speciaal voor baby’s, maar hier zit vaak veel suiker in. Het is belangrijk dat je altijd de achterkant van de verpakking goed leest.

In het begin is smeerbaar beleg het makkelijkst.

De gezondste keuzes smeerbaar broodbeleg voor een baby zijn:

  • Geprakte of gepureerde groente of fruit, zoals banaan of avocado
  • Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) zonder zout
  • Er zijn tegenwoordig ook groente- en fruitspreads zonder toegevoegd zout of suiker te koop. Lees wel goed de achterkant van de verpakking
  • Appelstroop en (suikervrije) jam kun je je kind ook eenmaal per dag geven, maar dat is door de hoeveelheid suiker minder gezond dan bovenstaande opties.
  • Hüttenkäse of cottage cheese
  • Light zuivelspread
  • 100% pindakaas of notenpasta (zonder stukjes) en zonder toegevoegde suiker en zout

Lees ook onze blog over welk broodbeleg het beste is voor je kindje.

Welk brood is het gezondst?

Ook de broodsoort speelt een belangrijke rol in hoe gezond de boterham is. Je kunt het beste met bruinbrood of tarwebrood beginnen. Witbrood bevat geen vezels en bevat ook minder vitamines en mineralen. In de eerste maanden is brood met pitjes af te raden, omdat er dan verstikkingsgevaar bestaat. Het beste kun je brood met pitten en zaden pas geven vanaf 1 jaar.

Veel bedrijven hebben ingespeeld op de gedachte van de consument dat bruinbrood gezond voor je is. Hoe bruiner hoe gezonder. Maar dat is niet waar.

Veel bedrijven voegen moutpoeder en zaden toe aan witbrood, waardoor het bruinbrood lijkt, maar eigenlijk witbrood is. Wit brood is veel zachter omdat er minder vezels in zitten. Veel mensen vinden dat zachtere lekkerder. Bijvoorbeeld Waldkorn is bij veel bedrijven gebakken van bloem en niet van volkorenmeel.

Als het brood is gebakken van volkorenmeel, dan bevat het brood meer voedingsvezels dan het meergranenbrood dat is gebakken van bloem. Alleen als meergranenbrood dus volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten.

Hoeveel brood mag een kind per dag?

De leeftijd van je kind hangt af hoeveel boterhammen een kind per dag mag. Het beste is om volkoren of bruinbrood te geven. Door de vezels zit je kindje eerder vol, dus hoeven er niet meer boterhammen te worden gegeten. Dus ook niet meer boterhammen worden belegd.

Het algemene advies luidt (voor volkorenbrood of bruinbrood):

Leeftijd: Aantal sneetjes per dag

  • 1 tot 3 jaar: 2 tot 3 boterhammen
  • 4 tot 8 jaar: 2 tot 4 boterhammen
  • 9 tot 13 jaar 4 tot 6 boterhammen

Zit je kindje na dit aantal boterhammen nog niet vol? Probeer je kindje goed te laten kauwen, hierdoor krijgen de hersenen eerder door dat ze vol zitten.

Een andere tip is om je kindje bewust de boterhammen te laten eten. Wanneer je kindje voor de tv zit, zal hij meer met de tv bezig zijn dan met eten waardoor zijn hersenen niet doorhebben dat hij al genoeg op heeft.

Een andere optie is om je kindje een stuk fruit te geven als alternatief. Te veel boterhammen zijn niet goed voor je kindje, zeker als er een ongezond beleg op zit.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews