Zoek
Sluit dit zoekvak.
Babyspullen bad

Checklist aan spullen als je baby in bad gaat

Misschien wel een van de leukste, maar ook spannendste dingen om te doen, een baby in bad. Om een badje zo ontspannen mogelijk te maken is een goede voorbereiding essentieel. Zo heb je bij een goede voorbereiding de juiste spullen bij de hand. Maar wat heb je precies nodig als je een baby in bad gaat doen? Wij geven een handige checklist met spullen die je nodig hebt of kan hebben tijdens en na een badje.

Welke spullen heb ik allemaal nodig voor tijdens het badje?

Het is afhankelijk van de leeftijd welke spulletjes je precies nodig hebt om je baby in bad te doen. Bij een pasgeboren baby is het handig om een Tummytub of babybadje te gebruiken, omdat ze nog zo klein zijn. Zo heb je zelf een prettige houding en kun je je baby makkelijk in bad doen. Het is natuurlijk ook mogelijk om samen met je baby een douche of bad te nemen. Het is dus afhankelijk van je eigen voorkeuren welke spulletjes voor het badmoment van jouw baby je nodig hebt.

Een badthermometer kun je gebruiken om er zeker van te zijn dat de temperatuur goed is. Het is goed om vooraf een badthermometer te testen, omdat deze soms een graad kan afwijken.

Heb je geen badthermometer? Dan kun je ook met je elleboog in het water voelen of de temperatuur van het water goed is. Als je geen verschil met warmte en kou voelt, is de temperatuur van het badje goed.

Als je met je baby onder de douche gaat, zit er soms een temperatuurregelaar in de douche. Is dit niet het geval, voel dan wederom weer met je elleboog. Let op dat je op de hoogte voelt waar je je baby houdt. De temperatuur is verschillend op verschillende hoogtes onder de douchekop.

Om je baby te wassen kun je een washandje gebruiken. Washandjes zijn ook te verkrijgen in hydrofiele stof. Dit kan prettiger zijn voor je baby om mee gewassen te worden.

Wij gebruikte een washandje altijd om de baby tijdens het badje warm te houden. Zo is de buik van het baby’tje tijdens het badje vaak boven water. Door op het buikje een washandje te leggen blijft het buikje langer warm.

Om de haartjes van de baby te wassen kun je het beste babyshampoo gebruiken. De huid van je baby is namelijk erg dun en gevoelig. Normale shampoo is minder mild. Babyshampoo frist de babyhaartjes en hoofdhuid op een milde manier op.

In het badje gebruik je een baby badolie en als je met je baby gaat douchen gebruik je een zeepvrije wasgel.

Water kan de huid uitdrogen en dit wil je natuurlijk niet voor je baby. Met een paar druppels milde badolie in het water zorg je ervoor dat het water zachter aanvoelt en wordt gelijk de huid van je baby gevoed.

Let in beide gevallen op dat je niet te veel olie en wasgel gebruikt. Een babyhuidje is teer en heeft helemaal niet zoveel olie of wasgel nodig om schoon te worden. Gebruik liever te weinig dan te veel.

Vooral als je baby net een paar maanden oud is, kan het leuk zijn om een badspeeltje in bad te hebben. Zo zijn de kleurtjes van een badspeeltje leuk om naar te kijken en kun je er vaak water mee spuiten. Een badspeeltje is natuurlijk niet essentieel voor een bad, maar wel leuk je kindje.

Let wel op dat je badspeeltjes op tijd vervangt. Na verloop van tijd kan er bijvoorbeeld schimmel ontstaan in de binnenkant van speeltjes en je wil niet dat je kindje dit in zijn mond stopt.

Baby afdrogen

Welke spullen heb ik allemaal nodig voor na het badje?

Je hebt niet alleen spulletjes nodig voor tijdens het badje. Het is ook belangrijk dat je ook alles klaar hebt liggen als je klaar bent met het badje. Hieronder zie je een lijst met spulletjes die handig zijn voor als je klaar bent met het badje.

Een pasgeboren baby verliest snel warmte. Het is daarom goed om een badcape, grote badhanddoek of omslagdoek klaar te hebben liggen om je baby in te wikkelen. Op deze manier blijft je baby na het badje goed op temperatuur en koelt je baby niet te snel af.

Een aankleedkussen is niet noodzakelijk, maar kan handig zijn om je baby op aan te kleden. Een aankleedkussen biedt een zachte, veilige en hygiënische plek. Daarnaast beschermt het ook het meubilair tegen kleine ‘ongelukjes’. Door de kou kan het voorkomen dat je baby na het badje gaat plassen.

Een hydrofiele luier is vaak zachter dan een handdoek. Met een hydrofiele luier kan je je baby afdrogen na het badje. Een pasgeboren baby heeft nog een teer huidje, waardoor een zachte afdroogdoek fijn kan zijn.

Heb je geen hydrofiele luier dan kan je natuurlijk ook gewoon een handdoek gebruiken.

Let wel op dat je je baby droog dept en niet wrijft.

Een van de belangrijkste dingen om klaar te hebben liggen. Schone kleertjes. Vaak vergeet je een of twee dingetjes klaar te leggen.

Let op dat je baby nooit alleen mag laten in bad om snel iets te pakken of onbeheerd laat op de commode. Het lijkt misschien alsof een baby niet veel beweegt, maar ze zijn vaak sneller dan je denkt.

Je kunt het beste van top tot teen afgaan wat je baby allemaal aan moet zodat je niets vergeet. Sokken, rompertje, broekje, shirtje en eventueel een mutsje.

Let goed op dat je een goede maat luiers pakt. Een te strakke of te losse luier is voor je baby niet fijn. Dit kun je bij zowel wasbare luiers als wegwerpluiers vaak zien op basis van het gewicht van je kindje.

Heb je wegwerpluiers? Dan kun je aan de plakstrip zien of de luier nog past of niet. Deze moeten goed op elkaar kunnen aansluiten. Heb je ruimte over of sluit de plakstrip niet op elkaar, dan kan het zijn dat de luier te groot of te klein is.

Een pasgeboren baby kan last hebben van luieruitslag, geïrriteerde billetjes of plekjes in de liezen. Deze plekjes kun je insmeren met een speciale crème die hiervoor bedoeld is, bijvoorbeeld Sudocreme, Vaseline of Bepathen.

Wij hebben altijd een speentje gebruikt voor onze baby. Zeker als je baby net uit bad komt en het aankleden duurt hem net iets te lang kun je baby gaan huilen. Voor ons was het een fijne uitkomst om een speentje bij de hand te hebben. Zo heb je geen last van een huilende baby en ervaar je minder stress tijdens het aankleden. Win-winsituatie dus.

 Ben je benieuwd hoe je het beste je baby in bad kan doen? Lees dan ook deze blog eens.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews