Zoek
Sluit dit zoekvak.
Baby bad

Een baby in bad – Zo doe je dat

Als je een pasgeboren baby hebt, is de kans groot dat je samen met de kraamhulp je baby voor de eerste keer in bad doet. Zeker bij je eerste kindje is de kans groot dat het meeste wat de kraamhulp je verteld, je weer vergeet. In sommige gevallen heb je geen hulp bij de eerste keer je baby in bad doen. Zo is het beter om je baby pas in bad te doen na de tweede of derde dag van zijn geboorte. In deze blog vertellen je meer over hoe je een baby in bad doet, hoe vaak en wanneer.

Een baby in bad doen is voor de eerste keer misschien heel spannend. In veel gevallen helpt een kraamhulp de eerste keer met de baby in bad doen. Het kan voorkomen dat je als moeder niet bij dit eerste moment bent, omdat je nog niet mobiel bent na de bevalling. Of omdat je baby nog niet in bad mag als de kraamhulp er is. Hoe weet je wanneer je je baby voor de eerste keer in bad kan doen?

Wanneer doe je een baby voor het eerst in bad?

Wanneer je baby geboren is, heeft je baby een vettig, wit laagje op zijn huid. Dit heet Vernix.
Vernix bestaat uit 10% eiwitten, 10% vetten en 80% water. De vernix beschermt de babyhuid tegen aminozuren in het vruchtwater, en helpt de babyhuid soepel te houden. Zonder vernix zou je baby geboren worden met een rimpelige en droge huid.

Na de geboorte laat de verloskunde deze wittige laag zitten, omdat deze de huid van de baby ook na de geboorte nog beschermd. Denk bijvoorbeeld aan temperatuurregulatie en een antibacteriële werking.

Vanaf de tweede of derde dag na de geboorte

Vanaf de tweede of derde dag na de geboorte is de kans groot dat je baby voor de eerste keer in bad kan. De Vernix is dan voor een groot gedeelte opgenomen in de huid en je baby zou in principe goed zonder de Vernix kunnen. De kraamverzorgster zal je vertellen wanneer ze denkt dat je baby er klaar voor is.

Het kan zijn dat in jouw situatie iets anders wordt geadviseerd. Bedenk wel dat een baby de eerste week niet per se in bad hoeft. Het is vooral handig om je baby in bad te doen wanneer de kraamhulp er nog is.

Hoeveel keer per week een baby in bad

Je zult merken dat de eerste maanden je baby nauwelijks vuil wordt. Zo zweet een baby nog niet en doet een baby niet veel meer dan slapen. Het kan zijn dat je baby zichzelf onder spuugt of diarree heeft. Dan kan een badje lekker verschonend zijn voor je kindje.

Te veel in bad tast het beschermende huidlaagje van je baby aan. Gebruik daarom natuurlijke babyproducten. Daarnaast kost het je baby veel energie om na het badje zijn eigen lichaamstemperatuur weer op te bouwen. Deze energie heeft hij nodig om te kunnen groeien en eten.

Het beste is om je baby 2 à 3 keer per week in bad te doen. Zo blijft de huid van je kindje beschermd en is je kindje toch lekker fris.

Een kleine opfrisbeurt

Wil je je kindje toch liever extra in bad doen? Dan kun je ook kiezen voor een kleine opfrisbeurt. Bij een opfrisbeurt spoel je alleen de onderkant af met water. Je kunt bijvoorbeeld ook een nat washandje gebruiken om de onderkant te wassen tijdens het verschonen van een luier.

Hoe doe je een kleine opfrisbeurt?

Kleed je baby (gedeeltelijk) uit. Kleed alleen het gedeelte uit wat je gaat wassen. Op deze manier blijft je kindje goed op temperatuur.

Wanneer je het gezichtje wil wassen, was je met een nat washandje (zonder baby verzorgingsproducten) het gezicht. Daarna kun je eventueel de onderkant van je baby wassen met een washandje. Hierop mag je een klein beetje babyzeep of babyolie doen. Let op dat je liever te weinig dan teveel zeep kan gebruiken. Spoel de onderkant van je baby af in een babybadje of neem af met een natte doek. Let op dat alle zeepresten verwijderd zijn.

Met een wattenschijfje

Zelf vind ik het werken met een washandje, een heel gekledder. Ik pak ook heel vaak 1 wattenschijfje met een klein druppeltje zeepvrije wasgel om de onderkant snel fris te maken. Daarna maak ik het droog met een hydrofiel washandje of een ander wattenschijfje. Op deze manier is niet alles supernat, maar heeft je baby toch een fris gevoel beneden.

Pasgeboren Baby in bad

Op welk moment van de dag je baby in bad doen

Soms lijkt niet een moment het beste moment om je baby in bad te doen. Toch kan je een beetje een badje plannen.

Een bad nemen kost voor je baby veel energie. Als je baby te moe is kun je baby huilerig en chagrijnig worden. En dat is voor zowel de ouder als de baby geen pretje.

Ben je zelf gestrest of gehaast dan zal je baby de spanning merken. Door jouw spanning zal je baby ook gespannen worden en dit zal het badmomentje beïnvloeden. 

Zo kun je je baby het beste tussen twee voedingen in bad doen. Je voorkomt hiermee dat dat je kindje hongerig is en gaat huilen of juist misselijk wordt en alles onder spuugt.

Als je zelf trek hebt, wil je zelf ook wellicht eerst even een maaltijd of hapje even uitbuiken of rusten en dan pas in bad. Vaak is een halfuur a uur wachten na de voeding al voldoende.

Hoe doe je een baby in bad?

Een pasgeboren baby heeft nog veel ondersteuning nodig van zijn nek en hoofd. Het is daarom belangrijk om je baby hierbij te helpen.

Laat het hoofd van je baby rusten op je linkerpols. Met je linkerduim en linkerwijsvinger houd je de linkerarm van je baby vast. Je rechterarm heb je vrij om het lijfje te wassen en het kontje te ondersteunen. Je linkerarm ondersteunt dus te allen tijde het nekje en houdt de baby vast. Door zijn armpje vast te houden kun je baby niet wegglijden.

Laat dan het hoofd van je baby rusten op je rechterpols. Met je rechterduim en rechterwijsvinger houd je de rechterarm van je baby vast. Je linkerarm heb je vrij om je baby te wassen en de billetjes vast te houden. Je rechterarm ondersteunt te allen tijde het nekje en houdt de baby vast. Door zijn armpje vast te houden kun je baby ook bij deze kant niet wegglijden.

Laat een baby nooit alleen in bad

Let op dat je een baby nooit alleen in bad laat. Ook als je baby al wat ouder is, kun je een baby nooit alleen in bad laten. Je baby kan ongemerkt onder water raken en heeft niet het benul om te gaan zitten of op te staan. Een jong kind kan namelijk al in een paar centimeter water verdrinken of per ongeluk een hete kraan opendraaien.

Ook als een ouder broertje of zusje oplet, is je baby niet veilig. Loop dus ook niet naar de kamer ernaast om snel iets te pakken en laat de deurbel of telefoon gewoon rinkelen. Neem nooit het risico om je baby of kind alleen in bad te laten. Met een goede voorbereiding kom je niet in de verleiding om je kind alleen in bad te laten.

Baby afdrogen

Hoe droog je een baby af?

Een baby heeft een gevoelig huidje. Gebruik dus het liefst mogelijk een zo’n zacht mogelijke doek. Vaak wordt hiervoor een hydrofiele doek gebruikt. Let wel op dat de ene hydrofiele doek niet zo zacht is als de andere hydrofiele doek. Dit verschilt erg per merk en of er een bedrukking is. Zo zijn hydrofiele doeken met bedrukking vaak minder zacht dan zonder bedrukking.

Deppen, niet wrijven

Daarnaast is het belangrijk dat je een babyhuid niet droog wrijft, maar droog dept. Dit duurt misschien langer, maar zo maak je het huidje van je baby niet kapot. Een baby huidje is nog niet veel gewend waardoor voorzichtigheid erg belangrijk is.

Droog goed de plooitjes

Een baby heeft veel plooitjes. Het is belangrijk dat je de plooitjes goed droog maakt. Denk hierbij aan de plooien in de nek, onder de armen en in de liezen. Dit zijn kwetsbare plekjes waar vaak de huid sneller kapot gaat. Als de huid kapot is kun je een verzachtend crèmepje smeren zoals Sudocreme of Bepathen.

Gaat je baby niet graag in bad?

Merk je dat je baby niet graag in bad gaat? Dan hebben wij hiervoor 11 handige tips.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews