Search
Close this search box.
Vrouw in winkel kinderwagen

Een kinderwagen of buggy kopen – Wat past het beste bij mij?

Misschien zie je als toekomstige moeder door de bomen het bos niet meer. Er is immers zoveel keuze: kinderwagens, wandelwagens, buggy’s, combiwagens, duowagens. Wat heb je precies nodig en welke wagen past het beste bij jou?

Kinderwagens en wandelwagens zijn een onmisbaar item van iedere ouder. Zeker als je kindje nog niet kan lopen, kun je eigenlijk niet zonder. Wij gebruiken bijna elke dag wel een kinderwagen of buggy.

Inmiddels kan ons kindje net lopen, maar blijft een kinderwagen of wandelwagen superhandig om mee te nemen. Is je kindje lastig of moe tijdens het wandelen, dan zetten we hem in de wandelwagen.

Toen wij een kinderwagen en wandelwagen gingen uitzoeken, merkte we dat er echt megaveel keuze is. Niet alleen in prijscategorie, maar ook de manier van inklappen, de materialen, maar ook verschillende types. In deze blog vertellen we je meer over kinderwagens en wandelwagens.

Wat is een kinderwagen?

Heel simpel uitgelegd is een kinderwagen een voertuig dat speciaal is ontworpen om baby’s en jonge kinderen in te vervoeren. Een kinderwagen bestaat meestal uit een frame met wielen, een zitting en een kap die dient voor bescherming tegen zon, wind en regen. Zowel kinderwagens als wandelwagens/buggy’s zijn vaak in te klappen waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn voor op reis.

Veel kinderwagens zijn om te bouwen naar wandelwagens waardoor er verwarring kan ontstaan wat een kinderwagen is en een wandelwagen. Dus wat is het verschil precies met een kinderwagen en een wandelwagen/buggy?

Het verschil met een kinderwagen en een wandelwagen/buggy

Het grote verschil met een kinderwagen en een wandelwagen/buggy zit hem in het comfort. Kinderwagens hebben vaak een reiswieg wat meer comfort geeft aan je kindje. Zo kan een kindje vaak beter in een kinderwagen in slaap vallen dan in een wandelwagen/buggy. Dit komt doordat je kindje in een kinderwagen lekkerder ligt en meer beschut is.

Kinderwagens zijn door de reiswieg speciaal ontworpen voor baby’s van 0 tot 6 maanden. Hierdoor worden kinderwagens vooral gebruikt voor Newborn en baby’s.

Voordeel kinderwagens

Het grote voordeel van een kinderwagen is het comfort. Doordat een baby plat ligt en heel jong is, heeft deze meer comfort nodig dan wanneer je kindje wat ouder is. Zo is het belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje dat je kindje helemaal plat ligt en goed beschermd wordt tegen weer en wind.

Meer comfort

Het comfort wordt bereikt door de reiswieg. Om de demping op te vangen en genoeg stevigheid te bieden heb je betere wielen, vering en demping nodig dan bij een buggy. Überhaupt heb je betere (zwaardere) materialen nodig dan bij een buggy om de kinderwagen stabiel te maken. Alles bij elkaar opgeteld maakt dit een kinderwagen vaak wat groter en zwaarder. Dit zorgt ervoor dat een kinderwagen vaak niet snel kapot gaat.

Jonger dan 6 maanden moet een kind in een kinderwagen

Als je kindje jonger is dan 6 maanden kan hij of zij nog niet in een wandelwagen of buggy. Simpel omdat een wandelwagen of buggy niet genoeg vering en bescherming tegen weer en wind biedt voor een New Born. 

Daarnaast kan een buggy niet zo plat als een kinderwagen. Wanneer je kindje net geboren is, is het belangrijk dat wanneer hij slaapt helemaal plat ligt. Daarom is het noodzakelijk om te starten met een kinderwagen. 

Wil je kosten besparen, dan kan je voor een combiwagen kiezen. Op deze manier kan je langer met je kinderwagen doen. Later in deze blog komen we terug op de voordelen van een combiwagen.

Nadeel kinderwagen

Wanneer je een kinderwagen hebt die niet om te bouwen is naar wandelwagen, kan je een kinderwagen maar kort gebruiken. Vaak geldt voor deze wagens een maximaal gewicht en is de reiswieg maar een bepaalde lengte, waardoor je kindje er gemiddeld na 6 maanden is uitgegroeid. 

Voordeel wandelwagen of buggy

Het voordeel van een wandelwagen of een buggy is dat deze licht van gewicht is. Een buggy kan je vaak makkelijk, snel en compact inklappen. Hierdoor neemt een buggy weinig ruimte in beslag en is deze makkelijk mee te nemen op reis. 

Doordat er lichtere materialen worden gebruikt, is een buggy vaak ook een stuk goedkoper dan een kinderwagen. Dit geeft ouders een geruster gevoel wanneer ze op vakantie of naar een pretpark of dierentuin gaan.

Nadeel wandelwagen of buggy

Doordat een buggy van lichtere materialen is gemaakt, kan deze na verloop van tijd sneller kapot gaan dan een kinderwagen. Zo zijn de wieltjes en het frame vaak minder bestand tegen trillingen, wat op verloop van tijd ervoor zorgt dat een buggy niet meer zo soepel rijdt dan wanneer deze net nieuw was.

Te weinig demping voor baby's

Vanaf 6 maanden is je baby eigenlijk nog te jong om in een buggy te zetten. Dit omdat de demping nog te weinig is voor je baby om op te vangen. Je baby kan met 6 maanden net zichzelf overeind houden waardoor betere demping wel gewenst is. Vanaf 8 of 10 maanden zou een buggy beter kunnen.

Je kindje wordt van je af vervoert

Zeker als je baby of kindje nog erg klein is, vinden veel ouders het fijn om hun kindje tijdens de wandeling te kunnen bekijken. Vaak hebben buggy’s alleen de optie om met het gezichtje naar voren te vervoeren. Dit zorgt voor minder communicatie met ouder en kind.

Daarnaast kan je je kindje minder goed in de gaten houden, wat voor veel ouders op jonge leeftijd erg spannend kan zijn.

Wat is een Combiwagen?

Vaak zijn kinderwagens om te bouwen naar een wandelwagen. Dit wordt ook wel een combiwagen genoemd. Je gebruikt dan het frame en de wielen van de kinderwagen en haalt de reiswieg er vanaf. Bij een combiwagen heb je dan een wandelwagen gedeelte wat je op het frame en wielen kan zetten. Vanaf 6 maanden is je baby vaak te groot voor de reiswieg. Op dit moment kan je de combiwagen ombouwen naar wandelwagen zodat je kindje wat rechter kan gaan zitten. 

Voordeel combiwagen

Het grote voordeel aan een combiwagen is dat je langer kan doen met een kinderwagen. Doordat je de wielen en frame van de kinderwagen gebruikt voor de wandelwagen heb je een hele stevige wandelwagen. Zo geeft een combiwagen vaak meer comfort dan een buggy en is deze stabieler. Zo kan je kindje in een combiwagen net iets makkelijker nog in slaap vallen dan in een buggy.

Een combiwagen kan je makkelijk vanaf 6 maanden gebruiken voor je baby en een buggy eigenlijk nog niet.

Naar je toe of van je af vervoeren

In veel gevallen kan je bij een combiwagen ervoor kiezen om je kindje met zijn gezicht naar je toe te vervoeren of van je af. Zeker als je kindje net 6 maanden oud is, vinden veel ouders het fijn om je baby nog naar zich toe te vervoeren. Zo kunnen ze hun kindje in de gaten houden en nog lekker veel communiceren. 

Nadeel combiwagen

Doordat een combiwagen in de eerste maanden voor meer comfort moet zorgen, zijn er dus zwaardere materialen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat een combiwagen niet licht en makkelijk op te tillen is als een buggy.

Niet zo compact in te klappen

Onze combiwagen is ook niet zo compact in te klappen als een buggy. Hierdoor neemt de combiwagen veel ruimte in, in de auto. Zeker als je bijvoorbeeld op vakantie of een weekendje weg gaat, heb je de ruimte hard nodig en neemt een combiwagen veel ruimte in beslag.

Wat is een Duowagen

Duowagens zijn er zowel in kinderwagens als in wandelwagens te verkrijgen. Duowagens zijn vooral handig als je een tweeling of meerling hebt of kinderen waarbij de leeftijd niet veel scheelt. Wanneer je een duowagen hebt als kinderwagen heb je een gedeelte met een gedeelte voor als je kindje ouder is en een gedeelte met een reiswieg voor de Newborn. Bij veel merken ligt het baby’tje met zijn gezicht naar de bestuurder en heb je voor het oudere kindje een gedeelte waar hij zit met zijn gezicht naar voren.

Wanneer je een duowagen hebt in de vorm van wandelwagen zitten twee kindjes vaak naast elkaar. Het is afhankelijk van het merk of je een veiligheidsstang hebt die gedeelte is of apart. Beide opties heeft zijn voor- en nadelen.

Voordeel duowagen

Het voordeel van een duowagen is dat je maar één wagen hoeft mee te nemen en te duwen wanneer je meerdere kindjes wil vervoeren. Zo kan je als bijvoorbeeld (alleenstaande) moeder of vader makkelijk 2 kinderen tegelijkertijd in een kinder- of wandelwagen vervoeren.

Nadeel duowagen

Een nadeel aan een duowagen is dat het een vrij grote kinder- of wandelwagen is. Hierdoor kan het moeilijker zijn om (smalle) wandelpaden te bewandelen. Ook zijn er duowagens waar je kindjes naast elkaar zitten. Hierdoor kunnen ze makkelijk ruzie met elkaar maken. Een ander nadeel is dat wanneer je met één kindje op pad wil en je hebt alleen een duowagen dit onhandig kan zijn.

Wat past het beste bij jou?

Er zijn dus kinderwagens en buggy’s. Het is dus belangrijk om te kijken wat je precies nodig hebt en waarvoor je het wilt gebruiken. Zo kan de keuze van een type kinderwagen of buggy heel anders zijn wanneer je een kindje hebt van een bepaalde leeftijd of wanneer je het voor een bepaald doel wil gebruiken.

Heb je een kindje van ouder dan 10 à 12 maanden, dan is een buggy vaak een betere keuze. Heb je twee kindjes waarvan de leeftijd dicht bij elkaar zit, dan ga je eerder voor een duowagen. Heb je een wagen nodig die vooral vaak meegenomen moet worden in de auto, dan is het belangrijk dat je een compacte wagen kiest, dit is vaak een buggy of wandelwagen die je makkelijk kan inklappen.

Het is dus echt afhankelijk van jouw situatie waar je voor kiest. Kom je er zelf echt niet uit? Dan kan een medewerker in de winkel kan je hierbij goed helpen.

Mijn keuze

Ik heb voor een combiwagen en een buggy gekozen. Ik vond het toen mijn kindje ouder werd handig dat ik de kinderwagen kan ombouwen naar een wandelwagen. Ook in de eerste maanden is het fijn dat je kindje in de omgebouwde wandelwagen meer beschutting heeft dan in een buggy. Zeker als je met je kindje in de winter wil wandelen is een combiwagen een stuk warmer en beschermder dan een buggy.

Ook kan je kindje in de combiwagen makkelijker slapen dan in een buggy, omdat hij meer beschut is en je hem beter van de buitenwereld kan afschermen. Wanneer je kindje 7 of 8 maanden is, slaapt hij een stuk meer dan wanneer je kindje bijvoorbeeld 14 maanden is.

Manier van vervoeren

Een ander voordeel aan onze combiwagen vind ik dat we kunnen kiezen om ons kindje naar ons toe of van ons af te vervoeren. Zeker wanneer je kindje 7 maanden is, vind ik het fijn dat je hem nog kan zien en deze keuze heb je in een buggy gewoon niet. Een nadeel is wel dat onze combiwagen echt superveel ruimte in beslag neemt in de auto. Willen we op vakantie dan is er bijna geen plek meer voor andere spullen.

Buggy Lekker Compact​

Happy one buggy zijaanzicht

Nu het zomer wordt en ons kindje beter zelfstandig kan zitten vindt hij zelf de buggy een stuk leuker. Dit komt doordat hij in de buggy veel meer kan zien dan in de combiwagen. Onze buggy (Happy One HO 01) is supermakkelijk in te klappen met één hand en compact om mee te nemen in de auto.

Combiwagen en buggy

Wanneer je de luxe hebt om te kiezen zou ik zeker voor een combiwagen en een buggy gaan. Zeker het eerste jaar hebben wij de combiwagen super veel gebruikt. Hij kon hier lekker in slapen en omdat het winter was, was het heerlijk warm om met hem te wandelen.

Nu hij ouder dan 12 maanden is, vindt hij een buggy veel fijner. Hij voelt zich vrijer en volgens mij ook zelfstandiger. En ook wij vinden de buggy superfijn, zeker als we ergens naar toe gaan. Zo blijft er veel ruimte over in de auto en is de buggy makkelijk te bedienen.

Misschien als het nu slechter weer was geweest of winter dat we de combiwagen meer hadden gebruikt na 12 maanden. Maar op dit moment gebruiken we momenteel alleen nog maar de buggy.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews