Zoek
Sluit dit zoekvak.
Luier emmer, volle luieremmer

Een luieremmer, een must-have of overbodig?

Als je zwanger bent, zijn er veel handige aankooplijsten en uitzetlijsten beschikbaar voor benodigde producten wanneer je een kindje krijgt. Echter, achteraf blijkt vaak dat veel van de producten op zo'n lijst als overbodig worden beschouwd. Toen we in verwachting waren, hebben we een uitzetlijst uitgeprint en advies gevraagd aan moeders die we kenden. Een uitzetlijst kan handig zijn als je geen (nieuwe) moeders in je omgeving hebt. Een item op de lijst waar ik twijfels over had, was de luieremmer. Mijn partner wilde er graag een omdat we in een appartement wonen, maar ik was sceptisch over het nut ervan. In dit artikel lees je of een luieremmer echt noodzakelijk is of juist overbodig, en waarom.

Wat is een luieremmer?

Laten we eerst even kijken naar wat een luieremmer precies is. Het is een speciale emmer ontworpen om gebruikte baby luiers hygiënisch en geurvrij te bewaren voordat ze definitief worden weggegooid. Er bestaan verschillende types:

  • Normale deksel: simpel en effectief.
  • Dubbele deksel: extra bescherming tegen geurtjes.
  • Pedaal emmer: handenvrij gebruiksgemak.
  • Draai- of schuifklep: geavanceerde geurcontrole.
  • Cassette systemen: gespecialiseerde navulbare zakken voor maximale geurisolatie.
  • Voor uitwasbare luiers: specifiek voor herbruikbare luier opties.

    Er zijn dus genoeg opties om uit te kiezen, maar is het de investering waard? Laten we de voor- en nadelen eens op een rijtje zetten.

Voordelen van een Luieremmer

Natuurlijk heeft een luieremmer niet voor niets zijn populariteit gewonnen bij veel ouders. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een luieremmer:

Zoals eerder genoemd, zorgt de luieremmer ervoor dat vieze geurtjes binnen blij

De meeste luieremmers hebben een handige draai- of schuifklep waarmee je gemakkelijk met één hand de emmer kunt openen en sluiten. Dit is vooral handig wanneer je volle handen hebt met een huilende baby.

In vergelijking met een gewone vuilnisemmer neemt een luieremmer minder ruimte in beslag. Dit kan vooral handig zijn als je bijvoorbeeld een kleine badkamer of babykamer hebt.

Doordat de luiers compact opgeborgen worden in de luieremmer, hoef je deze minder vaak te legen dan een gewone vuilnisbak. Dit bespaart tijd en moeite, vooral als je een drukke ouder bent.

Veel luieremmers hebben een antibacteriële werking, wat zorgt voor extra hygiëne in de omgeving van je kindje.

Doordat je in een luieremmer alleen luiers weggooid kan je makkelijk afval scheiden. Als je de luiers inlevert in de milieustraat of kinderdagverblijf, is dit niet alleen gratis maar ook nog eens erg milieubewust. Het plastic van de luiers kan worden gebruikt in nieuwe producten en het organische materiaal kan worden vergist om zo energie te winnen. Super duurzaam dus.

Nadelen van een Luieremmer

Helaas heeft een luieremmer ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

Een luieremmer is een extra aanschaf naast de luiers die je al koopt. Daarnaast moeten er ook navulcassettes of speciale zakken gekocht worden om in de emmer te gebruiken.

Net als bij gewone vuilniszakken, kan het gebruik van plastic zakken voor de luieremmer belastend zijn voor het milieu. Gelukkig zijn er ook milieuvriendelijke opties beschikbaar, zoals biologisch afbreekbare zakken.

Wanneer je de klep van de luieremmer opent om een nieuwe luier weg te gooien, kan er alsnog tijdelijk een vieze geur vrijkomen. Dit kan vooral vervelend zijn als je net bezig bent met het verschonen van je kindje.

Om te voorkomen dat er een onaangename geur blijft hangen in de omgeving van de luieremmer, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Dit kan soms als een extra taak voelen voor drukke ouders.

Luiers in vuilniszak

Wat zijn de alternatieven?

Voor sommige ouders is een luieremmer een must in de moderne babykamer. Anderen vinden het dan weer overbodig en gaan voor alternatieven zoals luierzakjes of het direct weggooien van luiers buitenshuis. Laten we eens wat verschillende alternatieven vergelijken met de luieremmer.

Door gebruikte luiers luchtdicht te verpakken in een luierzakje voorkom je stinkende geurtjes. Luierzakjes zijn vaak geparfumeerd, dat scheelt weer.

Heb je een container buiten staan? Dan kan het handig zijn om poepluiers meteen buiten weg te gooien. Zorg er wel voor dat niemand anders last heeft van de stinkende luiers.

Heb je liever een gewone vuilnisemmer? Zorg er dan wel voor dat hij afgesloten kan worden en gemakkelijk te openen is. Ook als je volle handen hebt.

Sommige gemeenten hebben speciale luiercontainers waar je luiers kunt weggooien. Meestal in de buurt van kinderdagverblijven of peuterspeelzalen. In sommige gemeenten kun je zelfs gratis luierzakken krijgen om de luiers in te verzamelen.

De luieremmer is speciaal ontworpen om geurtjes binnen te houden. Door de draai- of schuifklep wordt er lucht uit de emmer geduwd en blijven vieze luchtjes binnnen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld geen container buiten hebt staan of als je luiers op de babykamer wilt weggooien.

Tips bij het Kiezen voor een Luieremmer

De keuze voor een geschikte luieremmer kan best intimiderend zijn. Let daarom op de volgende aspecten:

Navulbaarheid

Sommige luieremmers zijn alleen te gebruiken met de bijbehorende navulcassettes, terwijl andere emmers ook met gewone vuilniszakken werken. Kijk dus goed naar de beschikbaarheid en kosten van de navullingen voordat je een keuze maakt.

Bruikbaarheid

Een luieremmer moet makkelijk te gebruiken zijn, zeker als je volle handen hebt. Let daarom op de opening en sluiting van de emmer en of deze goed werkt. Sommige modellen open je moeiteloos handsfree. Niet onbelangrijk als je met je baby op de arm staat.

Formaat

Natuurlijk wil je niet dat je luieremmer binnen een paar dagen al vol zit. Let daarom op het formaat van de emmer en zorg ervoor dat deze voldoende capaciteit heeft voor de dagelijkse hoeveelheid luiers die je gebruikt. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de luieremmer ook qua formaat past in de ruimte waar je deze wilt plaatsen.

Diaperchamp sfeerfoto

Materiaal

Luieremmers zijn er in verschillende materialen, zoals kunststof of metaal. Let op de duurzaamheid en kwaliteit van het materiaal, zodat je niet na een paar maanden alweer een nieuwe emmer moet aanschaffen. Metalen emmers zijn vaak duurzamer, maar kunststof kan meer kosteneffectief zijn.

Kinderslot

Als je peuter begint te lopen en steeds nieuwsgieriger wordt, is een kinderslot op de luieremmer geen overbodige luxe. Zo voorkom je dat je kindje in aanraking komt met gebruikte luiers of de emmer omgooit. Ons kindje vind het ook erg interessant om dingen in de luieremmer weg te gooien. Met een kinderslot kan dit worden voorkomen.

Geurcontrole

Niemand wil nare geurtjes in huis, dus let op de geurcontrole van de luieremmer. Sommige modellen hebben speciale zakjes of filters die geurtjes absorberen, terwijl andere emmers een strak sluitend deksel hebben om geurtjes binnen te houden.

Schoonmaakgemak

Het is belangrijk om je luieremmer regelmatig schoon te maken voor hygiënische redenen. Kies daarom voor een emmer die makkelijk schoon te maken is, zoals een gladde binnenkant en verwijderbare onderdelen. Dit bespaart tijd en moeite bij het schoonmaken.

Budget

Luieremmers zijn er in verschillende prijsklassen, dus bepaal vooraf je budget en kies een emmer die daarbij past. Denk ook aan de kosten op lange termijn, zoals navulcassettes of filters. Bespaar niet te veel op de kwaliteit van de emmer, want dit kan later zorgen voor ongemak en extra kosten.

Multifunctioneel design

Sommige luieremmers hebben een multifunctioneel design, waardoor ze ook gebruikt kunnen worden als prullenbak of opbergbox. Dit kan handig zijn als je de emmer niet meer nodig hebt voor luiers, maar het is geen essentieel aspect bij het kiezen van een luieremmer.

Overweeg duurzaamheid

Als je om het milieu geeft, overweeg dan een milieuvriendelijke luieremmer. Er zijn emmers verkrijgbaar gemaakt van gerecycled plastic of die biologisch afbreekbare zakjes gebruiken. Dit kan iets duurder zijn, maar het is beter voor de planeet en toekomstige generaties.

Duurzaam

Milieubewuste Keuzes

Voor milieubewuste ouders wegen de ecologische voordelen zwaar. Ook hier kan de luieremmer, vooral modellen voor uitwasbare luiers, een ecovriendelijke keuze zijn. Een ecologisch alternatief voor een luieremmer is een wasnetje waar je de vieze luiers in verzamelt en bij de volgende wasbeurt mee wast. Zo verklein je de afvalberg en bespaar je geld op langere termijn. Daarnaast zijn er ook biologisch afbreekbare navulzakken verkrijgbaar voor traditionele luieremmers.

Conclusie

Welke luieremmer je ook kiest, het belangrijkste is dat deze past bij jouw behoeften en die van je gezin. Misschien vind je het wel een essentieel onderdeel van je dagelijkse routine, of misschien kies je liever voor een simpele, multifunctionele vuilnisbak. Wat je ook kiest, onthoud dat de beste keuze altijd degene is die werkt voor jullie.

En voor nu, succes met de voorbereidingen en het avontuur dat ouderschap heet. Elk hulpmiddel dat dat avontuur iets makkelijker kan maken, is het overwegen waard, of het nu een luieremmer is of een alternatief.

Reviews en Aanbevelingen

Wil je weten welke keuze ik heb gemaakt en of ik daar blij mee ben? Lees dan nu onze review over de Daiperchamp One om te zien wat ik ervan vind.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews