Search
Close this search box.
Twee kinderen samen buiten

Het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen

Het ideale leeftijdsverschil is voor iedereen heel persoonlijk. Zo kan je het bijvoorbeeld fijn vinden als alle kinderen ongeveer tegelijk uit de luiers zijn. Een ander vind het juist fijn wanneer het ene kind alvast wat zelfstandiger is. Twijfel jij nog over wat jij het ideale leeftijdsverschil vind? In deze blog zetten we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Iedereen heeft een persoonlijke mening over wat het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen is. Misschien vind je een klein leeftijdsverschil wel fijn voor jezelf zodat ze allemaal uit de luiers zijn, of de kinderen lekker samen kunnen spelen. Misschien vind je een groter leeftijdsverschil juist fijn zodat je als ouder meer rust hebt of je kind echt als oudere broer of zus kan optreden. Gelukkig is er niet alleen een persoonlijke mening, maar zijn er ook verschillende onderzoeken gedaan wat het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen is.

Ideale leeftijdverschil volgens onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, waaruit is gebleken dat 4 jaar leeftijdsverschil het beste is. Uit deze onderzoeken blijkt namelijk wanneer er een groter leeftijdsverschil zit dan 4 jaar, de band minder hecht is. Zo heb je minder raakvlakken op jonge leeftijd waardoor je minder een band opbouwt.

Echter blijkt uit deze onderzoeken ook wanneer de kinderen een kleiner leeftijdsverschil hebben dan 4 jaar er meer kans is op ruzie. Zo wordt er met een kleiner leeftijdsverschil meer geconcurreerd om de aandacht van de ouders en willen ze vaak met hetzelfde speelgoed spelen. Dit geeft meer rivaliteit en dus meer kans op ruzie.

Bekijk vooral je eigen situatie

Natuurlijk ligt het voornamelijk aan de persoonlijkheid of broers en zussen een goede band krijgen of veel ruzie maken. Ook wanneer kinderen volwassen zijn, worden leeftijdsverschillen steeds kleiner.

Het is dus belangrijk om vooral te kijken naar jouw situatie. Zo is het maar afwachten of je überhaupt zwanger wordt. Daarnaast spelen ook nog andere factoren een rol zoals gezinssituatie, je eigen leeftijd, gezondheid, financiële situatie en het meest belangrijk je eigen gevoel. Zo weet je of je open staat voor nog een kindje in jullie gezin.

Een jaar leeftijdsverschil

Misschien moet je er wel niet aan denken, een jaar leeftijdsverschil tussen de kinderen. Toch komt het regelmatig voor dat er maar een jaar leeftijdsverschil is oftewel twee kinderen krijgt in twee jaar tijd. Het voordeel hieraan is dat je beide kinderen tegelijk in de luiers hebt en je in een keer (hopelijk) van de gebroken nachten af bent. Daarentegen is het wel erg zwaar twee kinderen tegelijk in de luiers die nog niet zelfstandig zijn. We zetten nog even de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen

Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de persoonlijkheid van je kinderen. Maar over het algemeen hebben kinderen van dezelfde leeftijd dezelfde interesses. Zo vinden ze het bijvoorbeeld allebei leuk om Bumba of Baby-tv te zien.

Dit betekent dat je in een keer zeeën van tijd hebt voor jezelf of voor je werk. Twijfel je of je behoefte hebt aan nog een kindje? Met deze 10 aanwijzingen weet je of je open staat voor nog een kindje.

Het grote voordeel is dat je babyspullen niet lang hoeft op te stallen. Zo blijven babykleertjes in de mode en hoef je speelgoed en meubels niet op zolder of in de kelder te stallen. Dit scheelt een hoop sleepwerk en veel bergruimte.

Het is natuurlijk wel even de vraag of de kleertjes voor je volgende kindje ook geschikt zijn. Zo heb je misschien meisjes kleren en is je volgende kindje een jongetje. Of heb je juist heel veel zomer, of winterkleertjes in de verkeerde maat.

Nadelen

Bijna iedereen kent wel de uitspraak: 9 maanden op, 9 maanden af. Toch blijkt uit onderzoek dat een vrouw 18 maanden nodig heeft om te ontzwangeren. Zo zijn veel voedingsstoffen pas na 18 maanden in het lichaam van de vrouw volledig aangevuld. En deze voedingsstoffen heb je nodig voor jezelf, maar ook voor eventueel een nieuw kindje te maken. Daarnaast is je hormoonhuishouden en energielevel ook na 9 maanden nog lang niet op zijn oude niveau. De 9 maanden op en 9 maanden af, is dus eigenlijk veel te kort om te kunnen herstellen.

Doordat je kinderen dezelfde interesses hebben, kan er meer rivaliteit ontstaan. Zo willen ze tegelijk met hetzelfde speelgoed spelen en evenveel aandacht van jou en hierdoor kan er flinke ruzie ontstaan. Jij zal hier vaak als scheidsrechter tussen moeten springen.

Je kindjes zullen opeenvolgend dezelfde struggles doormaken. Hierbij te denken aan verlatingsangst, doorkomende tandjes, driftbuien, niet kunnen slapen enz. En dit is voor jou niet altijd even makkelijk. Denk je even op adem te kunnen komen, heb je de volgende moeilijke fase al voor de deur staan of erger nog, tegelijkertijd een moeilijke fase …

Dit kan financieel best pittig zijn. Zo ben je het dubbele kwijt aan luiers. En dan niet te denken aan de dagelijkse afvalhoop … Een voordeel, als ze snel zindelijk worden, ben je ook meteen van deze financiële last af. Je kunt eventueel ook kiezen voor wasbare luiers. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Wij hebben 9 onmisbare tips bij wasluiers.

Twee jaar leeftijdsverschil

We kunnen ons voorstellen dat je niet direct toe bent aan een nieuwe zwangerschap. Wanneer er twee jaar leeftijdsverschil zit tussen je kindjes is je kindje 2 als je nieuwe kindje wordt geboren. Wij zetten de voor- en nadelen weer even voor je op een rijtje.

Voordelen

Zoals we hierboven al hebben aangegeven duurt het gemiddeld 18 maanden voordat je volledig bent ontzwangerd. Wanneer er 2 jaar leeftijdsverschil tussen je kindjes zit, betekent dit dat je lichaam volledig is hersteld van je vorige zwangerschap. Zo heb je weer genoeg voedingsstoffen en als het goed is energie voor je volgende zwangerschap.

Misschien is je kindje nog niet heel zelfstandig, maar een stuk zelfstandiger wanneer hij of zij 2 jaar is. Zo kan je kindje vaak al zijn eigen jasje aantrekken, en ook weer uit.

De kans op een vroeggeboorte is kleiner, wanneer er meer tijd tussen de zwangerschappen zit. Zo kan je volgende baby lekker lang en goed groeien in je buik.

Nadelen

Terwijl de oudste Bumba en Nijntje al is ontgroeid, wil de jongste dit per se zien. Misschien heeft je kind de eerste maanden het nog voor het zeggen, wanneer je baby een eigen willetje gaat krijgen, kan dit nog wel eens voor problemen zorgen.

Zoals de meeste de uitspraak wel kennen: ik ben 2 en ik zeg nee. Juist, de peuterpuberteit is aangebroken. Dit betekent dat je een ongehoorzame losgebroken peuter kan hebben die overal nee op zegt. Niet heel handig als je tegelijkertijd ook een Newborn hebt. Probeer het een beetje los te laten en toch te genieten van je Newborn en peuter.

Ben je eindelijk klaar met de gebroken nachten, omdat je kindje inmiddels doorslaapt. Ga je weer een nieuwe tijd van gebroken nachten beginnen met nachtflesjes en poepluiers. Hopelijk schreeuwt de baby je andere kindje niet wakker, anders heb je er 2 die je weer in slaap moet krijgen.

baby en kind knuffelen

Drie jaar leeftijdsverschil

Als je kind 3 jaar is als je baby wordt geboren zal je kind de zwangerschap een stuk bewuster meemaken dan wanneer er minder leeftijdsverschil is. Zo kan je je kind beter uitleggen wat er gaat gebeuren en echt betrekken met de zwangerschap. Er zijn heel veel leuke boekjes die je samen kan lezen over wat er in mama’s buik gebeurd.

Je kan bijvoorbeeld ook je kind zonder problemen meenemen naar sommige afspraken van de verloskunde. Let wel op dat je je kind bij belangrijke echo’s thuislaat, zoals de termijnecho, de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Voordelen

Hoewel je kind nog erg jong is, kun je proberen hem voor te bereiden op een baby. Je kunt samen boekjes lezen over broertjes en zusjes of je kindje je buik laten voelen als de baby beweegt. Misschien zal je kind nog niet begrijpen wat voor impact het precies heeft, je kunt wel een bijzonder moment samen delen.

Doordat de oudste ouder is, zal deze een stuk begripvoller zijn wanneer zijn kleine broertje of zusje iets kapot maakt of even alle aandacht krijgt. Zo is je kind vaak iets zorgzamer en laat zich minder snel op de kast jagen. Toch is ruzie vaak niet uitgesloten en zullen ze af en toe (slaande) ruzie krijgen.

Nadelen

Omdat je kinderen allebei in een andere fase zitten kan het lastig zijn om een gedeelde activiteit te bedenken. Zo kan de een heel graag willen voetballen of een spelletje willen spelen, maar is zijn of haar broertje of zusje nog te klein om dit te begrijpen. Dit zal op sommige momenten van het leven moeilijker zijn dan op andere momenten. Zo zul je dit probleem in de puberteit ook weer terugkrijgen als de een op stap wil gaan en de ander thuis blijft. 

Dit scheelt een hoop ruzie, maar vergt ook meer oplettendheid. Zo kan de een met lego of kleine onderdeeltjes willen spelen, die je baby kan inslikken. Een ander minpunt hieraan is dat je twee keer zoveel speelgoed in huis hebt liggen. Extra veel rotzooi in huis dus.

Vier jaar leeftijdsverschil

Dus, elke keuze qua leeftijdsverschil heeft zijn voor- en nadelen. Maar hoe zit het nu met het ideale leeftijdsverschil van 4 jaar? Simpel: Bij dit leeftijdsverschil zijn er meer voor- dan nadelen.

Voordelen

Je bent weer helemaal top fit en mentaal klaar voor een nieuw kindje. Je kunt niet wachten om een klein baby’tje weer vast te houden en bent er helemaal klaar voor. Je hebt inmiddels een aantal jaar ervaring wat je een zelfverzekerde ouder maakt. Dus kom maar op met die baby.

Dit houdt in dat je oudste je kan meehelpen bij de zorg voor de baby. Bijvoorbeeld spulletjes pakken of mee op letten. Let wel op dat je je kindje niet te veel verantwoordelijkheid geeft. Een kind moet immers wel kind blijven. 

Doordat je kind 4 jaar is, gaat je kind overdag 5 dagen naar school. Zo kan jij je volledig op de baby richten en ook nog tijd voor jezelf hebben. 

Doordat je baby alles kan afkijken bij zijn oudere broer of zus en zijn ouders, kun je baby dubbel zoveel observeren en leren. En wedden dat jouw kind dingen veel anders doet dan jij of je partner? Dubbel zoveel lessen en handigheidjes dus. 

Doordat je kinderen 4 jaar schelen, scheelt het genoeg om niet jaloers op elkaar te zijn. Zo vindt je kindje het waarschijnlijk superleuk om mee voor de baby te zorgen en voelt er geen jaloezie bij. Tenminste het grootste deel van de tijd.

Nadelen

Was je eindelijk uit de luiers, slapeloze nachten en had je eindelijk tijd voor jezelf. Die tijd is nu weer voorbij en je begint heel de babytijd opnieuw. Dit kan heel leuk zijn, maar ook op sommige momenten vervelend. Bijvoorbeeld als je lekker naar het pretpark wilde, maar were vastzit aan 1 of 2 slaapjes per dag.

Net als bij 3 jaar leeftijdsverschil, kan het moeilijk zijn om dezelfde leuke activiteiten voor je kindjes te vinden. Zo moet je kind extra lang wachten voordat ze samen kunnen voetballen of met poppen kunnen spelen. Grote kans dat wanneer dit eindelijk kan, je oudste hier niet meer in geïnteresseerd is.

Net als bij 3 jaar leeftijdsverschil moet je goed opletten dat het speelgoed waar je oudste mee speelt niet in de buurt komt bij de baby. Zo is dit speelgoed vaak niet veilig voor baby’s, omdat het kleine onderdelen bevat of scherp kan zijn.

Kijk vooral naar je eigen gevoel

Iedere ouder voelt zich anders na een zwangerschap. Zo kan het bij de ene vrouw langer duren dan bij de andere vrouw dat ze klaar is voor een nieuwe baby. Zo is ieder lichaam, bevalling en opvoeding anders waardoor het bij de een zwaarder kan zijn dan bij de ander.

Sommige vrouwen moeten niet eens meer aan een nieuw kind denken als ze al aan de bevalling denken. Voel je dus niet opgejaagd als er teveel leeftijdsverschil komt als je nog een kindje zou willen krijgen.

Zoals je ziet hebben alle leeftijden zijn voor- en nadelen en gaat het vooral om je eigen gevoel.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews