Zoek
Sluit dit zoekvak.
Recycle eco friendly baby

Luiers recyclen – Doe ook mee!

Zoals je misschien zelf al als moeder hebt gemerkt, gaan luiers er razendsnel doorheen. Een pasgeboren baby gebruikt gemiddeld 8 tot 10 luiers per dag. Alleen in Nederland gooien we jaarlijks één miljard luiers van baby’s weg. Dit is goed voor 180.000 ton luierafval! En dan hebben we het nog niet eens over de luiers die gebruikt worden door ouderen in zorginstellingen. Zoals je je al voor kan stellen is dit een enorme berg met afval dat we via een vuilverbrandingsoven de atmosfeer mee vervuilen. Het zou zonde zijn om dit niet te recyclen. In deze blog vertellen we je meer over het recyclen van luiers en hoe je dit het beste kan doen.

Wat te doen met een vieze luier

Er zijn verschillende manieren om gebruikte luiers te verwerken. Zo heb je als eerste de keuze voor wegwerpluiers of wasbare luiers.

  • Wasbare luiers:
    Bij een wasbare luier gooi je niet de volledige luier bij het afval, maar alleen het inlegvel met ontlasting. Dankzij het inlegvel gaat de ontlasting niet in de wasmachine. Je veroorzaakt dus wel afval, maar veel minder dan bij wegwerpluiers.
  • Wegwerpluiers:
    Een wegwerpluier kan je in de prullenbak weggooien of in een luieremmer. Wanneer je een luier in een prullenbak weggooit komt deze bij de rest van het afval en wordt deze niet gerecycled. Wanneer je een luier in een luieremmer weggooit, is als het goed is deze afvalzak alleen gevuld met luiers en kan je deze zak inleveren voor recycling

Voordelen van een luieremmer

De meeste luieremmers zijn in eerste instantie ontworpen om makkelijk in de babykamer te zetten. Daarom zijn ze vaak klein, compact en stijlvol ontworpen. Tegenwoordig zijn de luieremmers zo ontworpen dat ze nare geurtjes tegenhouden wanneer je een luier weggooit. De meeste luieremmers hebben namelijk een dubbel deksel of slim ontworpen weggooi systeem, waar geurtjes niet doorheen kunnen dringen. Zeker als jouw kindje ouder wordt en moedermelk of flesvoeding vervangen wordt voor vast voedsel, kan de stank van een luier sterk toenemen. Je wilt natuurlijk niet dat je hele huis of kamer naar luier ruikt, daarom kies je best voor een luieremmer.

Benieuwd naar luieremmers? Bekijk hier onze Review van de DiaperChamp ONE Royal Blue Luieremmer.

Diaperchamp sfeerfoto

Waar kan je luiers inleveren om te recyclen?

Doordat er in een luieremmer alleen luiers worden weggegooid, scheidt je gelijk je afval.
Bij sommige gemeentes kan je een (gratis) luierzak ophalen. Wanneer deze vol is gooi je hem in een speciale luiercontainer of breng je de zak naar een kinderdagverblijf, zorginstelling of milieustraat binnen jouw gemeente. Informeer vooraf even of je de luiers kan brengen, voordat je met de vieze luier zak op pad gaat. In circa veertig gemeenten in Nederland is zo’n samenwerking al in de praktijk gebracht. Op de website van jouw gemeente kan je misschien wel meer informatie vinden over waar je luiers kan weggooien. Je kan luiers vaak ook inleveren in een milieustraat. De milieustraat voert vervolgens de afvalstoffen af naar een afvalverwerker.

Wat is te recyclen van een gebruikte luier?

Een luier bestaat vaak uit een laagje plastic en een deel absorberend materiaal Het absorberende materiaal zorgt ervoor dat de ontlasting en vocht worden opgevangen. Het plastic zorgt ervoor dat vocht en ontlasting niet door de luier lekken. Het plastic van de luiers kan worden gebruikt in nieuwe producten en het organische materiaal kan worden vergist om zo energie te winnen.

Hoe werkt het recyclen?

Kort samengevat worden luiers in een vat onder hoge temperatuur (250 graden aan stoom) en hoge druk gerecycled. Hierdoor worden de plastic deeltjes van de luiers en het organische materiaal van elkaar gescheiden. Deze hoge temperatuur is ook nodig om schadelijke medicijnresten en ziektekiemen die mogelijk in de luiers zitten te vernietigen. Hieruit wordt biogas, biomassa en plastic gemaakt, wat kan worden omgezet in warmte. Het nadeel van deze manier van recyclen is dat er eerst veel energie nodig is voordat je er energie voor terug krijgt. Een voordeel is dat het afval van luiers op een slimme manier wordt vernietigd en er dus minder vervuiling is en je er toch iets voor terug krijgt.

Duurzaam

Conclusie

Het zou dus zonde zijn om luiers niet te recyclen. Dat scheelt niet alleen in je eigen portemonnee, maar is ook nog eens beter voor het milieu. Momenteel gebeurt het recyclen van luiers in Nederland op kleine schaal, maar door verschillende pilots in heel Nederland wordt het recyclen van luiers steeds populairder en begint luierrecycling ook zijn geld op te leveren. Samen kunnen we het verschil maken. Dus kijk snel binnen jouw gemeente wat je kan doen qua recycling.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews