Zoek
Sluit dit zoekvak.
Vader met kind ouderschapsverlof

Op hoeveel betaald ouderschapsverlof heb je recht in 2024?

Op ouderschapsverlof heb je al heel wat jaren recht, echter is dit altijd onbetaald verlof geweest. Sinds 2 augustus 2022 is er voortaan voor zowel de vrouw als de man recht op betaald ouderschapsverlof. Maar op hoeveel uur heb je recht en hoe vraag je dit precies aan? Wij vertellen je hier meer over in deze blog.

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is verlof wat je – zowel als moeder of vader – kan opnemen als je zorgt voor een kind jonger dan acht jaar. Je hebt ook recht op ouderschapsverlof als je adoptie-, pleeg- en stiefkinderen hebt die bij je wonen. Een van de belangrijkste vereiste voor dit verlof is dat je in loondienst werkt. Wanneer je zzp’er bent, heb je geen recht op ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof is ervoor dat je meer tijd kan doorbrengen met je kind(eren). Naast ouderschapsverlof kan je ook aanvullend geboorteverlof aanvragen. Aanvullend Geboorteverlof is alleen voor de partner, dus niet voor de vrouw zelf. In totaal kan een man dus 14 weken gedeeltelijk betaald verlof opnemen voor de geboorte van een kind. 

Op hoeveel ouderschapsverlof heb ik recht?

De duur van het ouderschapsverlof hangt samen met het aantal uur dat je per week werkt. Totaal heb je recht op 26 keer het aantal uur dat je per week werkt. In de basis wordt dit vooral berekend op de uren die afgesproken zijn volgens de arbeidsovereenkomst.

 • Voorbeeld 1: Werk je bijvoorbeeld 32 uur per week dan heb je recht op 832 uur onbetaald ouderschapsverlof.
 • Voorbeeld 2: Werk je 26 uur per week dan heb je recht op 676 uur onbetaald ouderschapsverlof.


Dit verlof is onbetaald en kan je opnemen tot je kind 8 jaar oud is. Bij veel pensioenregelingen wordt dit verlof niet afgehaald bij de pensioenopbouw. Dit scheelt veel pensioenopbouw bij veel werknemers. Dit onbetaalde verlof kan je flexibel opnemen, bijvoorbeeld 2 uur per week in de komende 8 jaar.

Hoeveel van dit verlof is gedeeltelijk betaald?

Vanaf 2 augustus 2022 is er een nieuwe wet ingegaan waarmee een deel van dit onbetaalde ouderschapsverlof gedeeltelijk betaald is geworden. Zo kan je van de 26 weken 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen. De berekening van de hoogte van het verlof is net zoals bij het onbetaalde verlof, over het aantal uur dat je per week werkt. Je krijgt 70% van je dagloon uitbetaald, tot maximaal 70% van het maximum dagloon. Het maximumdagloon is in 2024 € 274,44. 

Belangrijk is dat je het gedeeltelijk betaalde ouderschapsverlof opneemt voor de eerste verjaardag van je kind. Daarna vervalt het recht op betaald ouderschapsverlof. Kom je verlof te kort? Dan kan je dit als onbetaald verlof opnemen.

 

Betaald ouderschapsverlof wanneer je niet in loondienst bent

Sinds 2 augustus 2022 is het betaalde ouderschapsverlof ook aan te vragen wanneer je minder dan 4 dagen per week als alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp werkt of directeur-grootaandeelhouder bent. Dit ouderschapsverlof moet je zelf aanvragen bij UWV. Dit kan makkelijk met je DigiD.

Let wel op dat je het betaalde ouderschapsverlof binnen 1 jaar na de geboorte van je kind opneemt. Daarna vervalt het.

Kom je er niet uit dan kun je altijd hulp vragen bij je administratiekantoor of accountant.

Ouderschapsverlof aanvragen bij je werkgever: hoe werkt dat?

Je moet ten minste twee maanden van tevoren schriftelijk bij je werkgever aangeven dat je ouderschapsverlof wilt opnemen. Je kunt dit verlof flexibel opnemen. Bijvoorbeeld:

 • Voorbeeld 1:
  Je kan een halfjaar lang de helft van je normale uren per week werken. Werk je nu 40 uur per week dan kan je een halfjaar lang 20 uur per week gaan werken en de overige 20 uur als gedeeltelijk betaald verlof opnemen.
 • Voorbeeld 2:
  Het ouderschapsverlof in kleine delen opnemen, bijvoorbeeld elke woensdag- en vrijdagmiddag vrij. Dit kan dan over een periode die langer is dan zes maanden. Even afhankelijk van de uren die je per week werkt.
 • Voorbeeld 3:
  Het ouderschapsverlof achter elkaar opnemen in een keer. Let wel op dat de meeste werkgevers hier niet blij mee zijn. Dit omdat de werkgever een langere periode een werknemer mist. Ga in overleg met je werkgever en kijk wat er mogelijk is.

Mag je werkgever het verlof weigeren?

In principe mag je werkgever het ouderschapsverlof niet weigeren. Je werkgever kan wel  bezwaar maken waarop je het verlof wilt opnemen. Het verlof kan alleen geweigerd worden als dit ernstige gevolgen heeft voor het bedrijf. In dat geval kunnen er andere afspraken gemaakt worden die voor beide partijen passen. Is er sprake van een cao bij je werkgever? Dan kunnen hier voorwaarden staan die betrekking hebben op de manier waarop het verlof aangevraagd of opgenomen moet worden. Je hoeft niet al het verlof op te nemen. Wil je maar 3 weken van het ouderschapsverlof opnemen, dan is dit ook goed. Het is wel belangrijk dat bij het UWV alleen volledige weken verlof aangevraagd kunnen worden. 

Denkende zwangere vrouw

Kan ik het verlof meenemen naar een nieuwe werkgever?

Het kan voorkomen dat je wilt stoppen bij je huidige baan terwijl je nog niet al het verlof hebt opgenomen. Wanneer je dan bij een nieuwe werkgever begint neem je het verlof mee. Let wel op wanneer je geen nieuwe baan hebt, je niet het verlof kan opnemen. Is de periode waarin je het betaalde ouderschapsverlof kan opnemen voorbij, dan is ook het resterende verlof hierbij komen te vervallen.

Het is wel belangrijk dat je met je nieuwe werkgever goed communiceert hoeveel verlof je al hebt opgenomen bij je oude werkgever. Je kan bij je oude werkgever een verklaring hiervoor vragen. Je werkgever is verplicht dit te geven.

Ik heb verschillende banen/werkgevers

Als je bij verschillende werkgevers werkt, heb je bij elke werkgever recht op ouderschapsverlof. Dat verlof hoef je niet tegelijkertijd op te nemen. Als je bijvoorbeeld bij de ene werkgever 5 uur en bij de andere werkgever 20 uur werkt, heb je bij de ene werkgever 9 x 5 uur recht op betaald ouderschapsverlof en bij de andere werkgever 9 x 20 uur recht op betaald ouderschapsverlof. Wil je ook onbetaald ouderschapsverlof dan heb je totaal recht op 26 keer het aantal uren dat je bij de betreffende werkgever werkt.

Ik ben ziek geworden tijdens de opname van het ouderschapsverlof

Als je ziek wordt, dan betaalt de werkgever de uren die je zou hebben moeten werken. De uren die je vooraf hebt afgesproken als ouderschapsverlof blijven ouderschapsverlof. Vandaar dat het goed is om met je werkgever de opname van het ouderschapsverlof goed vast te leggen.

Vader kust baby verlof

Ouderschapsverlof opnemen of niet?

Het ouderschapsverlof is een ingewikkelde regeling die wat uitzoek- en denkwerk vraagt. Zo krijg je niet 100% van je salaris uitbetaald, maar 70%. Hoeveel uur wil je opnemen, over welke periode en misschien wel belangrijker, wat heeft dit voor gevolgen voor je salaris? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf samen met je partner van tevoren moet stellen. Wanneer je het verlof hebt doorgegeven aan je werkgever, kan je dit alleen wijzigen met toestemming van je werkgever. Bedenk je ook dat je niet perse al het verlof op hoeft te nemen, je kan ook een deel van het verlof opnemen.

Vraag eventueel hulp

Kom je er niet uit? Bespreek het eventueel met de afdeling personeelszaken of met je werkgever wat er mogelijk is. Misschien kan je werkgever of personeelszaken wel een berekening maken wat het verlof met je salaris gaat doen zodat je hiervan een betere inschatting kan maken.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews