Search
Close this search box.
Leertoren bij kookplaat

Review MamaToyz Leertoren – Inklapbaar

Leertorens. Dé hype van dit moment. Waarom? Simpel, omdat je kindje door middel van een leertoren op een veilige manier zelfstandig bij het aanrecht of wastafel kan komen. Superhandig voor jou, maar ook nog eens superleerzaam voor je kindje. Zo kan je kindje al op jonge leeftijd veilig meehelpen met dagelijkse activiteiten in de keuken of zelf zijn of haar handjes wassen. Wij hebben de inklapbare leertoren van MamaToyz getest en een review erover geschreven.

Wat is een leertoren

Een leertoren is een soort trapje of opstapje dat speciaal ontworpen is voor jonge kinderen om op hoogte te kunnen werken. Door middel van een leertoren kan een kind op een veilige manier zelfstandig bij het aanrecht staan of spullen van verschillende hoogtes pakken. Zo kun je een leertoren ook gebruiken als trapje.

Over het algemeen wordt een leertoren voornamelijk gebruikt in de keuken. Met een leertoren kunnen kinderen al vanaf 2 jaar op een veilige manier deelnemen aan dagelijkse activiteiten in bijvoorbeeld de keuken zoals worteltjes schillen, handen wassen en meehelpen met afwassen. Wil je meer weten over leertorens en waar je op moet letten bij het kopen van een leertoren? Lees dan onze blog hierover.

MamaToyz leertoren

MamaToyz is een bedrijf gevestigd in Turkije die multiplex speelgoed en multiplex kindermeubels maken voor kinderen. Hierbij te denken aan kinderstoelen, glijbanen, loopauto’s, loopfietsjes en ook leertorens.

Duurzaamheid van MamaToyz

Alle producten van MamaToyz zijn gemaakt van gecertificeerde milieuvriendelijke materialen en hebben de CE-tests (EN71 1/2/3) doorstaan. De producten zijn zorgvuldig met de hand gemaakt van natuurlijk hout. Dit houdt in dat er geen giftige verf is gebruikt, maar gecertificeerde houtverf op waterbasis. Op deze manier wil MamaToyz bijdragen aan een beter milieu. Mede doordat de producten van MamaToyz gemaakt zijn van materialen met hoge kwaliteit wordt er een lange levensduur gegarandeerd wat ook bijdraagt aan minder verspilling.

Producten MamaToyz

De visie van MamaToyz is om het beste houten speelgoedmerk in heel Europa te zijn. En daar zijn ze goed mee op weg. Zo zijn de leertorens van MamaToyz extreem populair. Mede door het unieke en handige Design zijn de producten van MamaToyz niet meer uit huishoudens weg te denken. MamaToyz heeft producten die in elke kamer bruikbaar zijn, van in de keuken, tot in de woonkamer en in de babykamer.

Er zijn twee verschillende soorten leertorens van MamaToyz. Een leertoren die in te klappen is en een leertoren die niet in te klappen is. In deze review hebben we de leertoren beoordeeld die in te klappen is.

ingeklapte leertoren Mamatoyz

Voor wie?

De MamaToyz leertorens zijn gemaakt voor jonge kinderen tot 5 jaar. Let wel op dat je kindje niet zwaarder is dan 25 kg. Met behulp van een leertoren kan een jong kind op een veilige manier op werkhoogte staan en meehelpen met de dagelijkse activiteiten in bijvoorbeeld de keuken of in de badkamer. Persoonlijk zou ik hem niet in de badkamer zetten, omdat het hier erg vochtig is. Ik zou dan eerder kiezen voor een plastic leertoren of een opstapje.

Prijs van een leertoren

Leertorens zijn verkrijgbaar in verschillende merken zoals Kukka, MamaToyz en Childhome. De prijzen van de verschillende merken zijn rond de € 100,-  à € 140,-. De prijs van een inklapbare leertoren van MamaToyz is € 140,-  en ligt hiermee in lijn. Er zijn soms webshops die leertorens afprijzen, het is dus goed om verschillende sites met elkaar te vergelijken.

Kenmerken van de MamaToyz leertoren

Wij hebben verschillende kenmerken en functies van de MamaToyz leertoren beoordeeld. Zo geeft MamaToyz zelf aan de kenmerken te hebben van: makkelijk op te bergen, verstelbaarheid en dat de leertoren makkelijk in elkaar te zetten is. Dit hebben we beoordeeld in deze review.
Daarnaast hebben we de leertoren beoordeeld op basis van materiaal en veiligheid. Want niets is zo belangrijk als veiligheid voor je kleine kindje.

Afmetingen leertoren

Afmeting uitgeklapt: 51x51x85 cm
Afmeting ingeklapt: 51x15x106,5 cm
Gewicht: 8,5 kg

Ingeklapte leertoren

Makkelijk op te bergen

Doordat de leertoren van MamaToyz in te klappen is, is deze makkelijk op te bergen. Wanneer de leertoren is ingeklapt neemt deze 20 cm diepte in beslag. Zo kan deze leertoren dus makkelijk in kleine nisjes in de keuken of in de voorraadkast worden opgeborgen. 

Let wel op wanneer je de leertoren pakt dat je je kindje even helpt met het uitklappen. Zo moet de plank na het uitklappen op een goede manier vastgeklikt worden om stabiel te zijn.

Veiligheid

De leertoren bevat alleen maar ronde vormen. Mocht je kindje zich stoten aan de leertoren, dan doet dit minder zeer, dan bij scherpe hoeken.

Doordat de leertoren in hoogtes te verstellen is en in te klappen is, moet je goed opletten dat de leertoren met het uitklappen stabiel staat. Het plankje moet je goed aandrukken, zodat deze goed in het gat valt en de leertoren stabiel staat. Ook met het in en uitklappen moet je goed opletten dat je vingers nergens tussenkomen. Ik vind het daardoor geen handig product om je kind zelf te laten pakken. Zo is een opstapje veel sneller en makkelijker gepakt door je kindje.

Veiligheidsstang leertoren MamaToyz

Veiligheidsbeugel

Bovenaan de leertoren is veiligheidsbeugel die omhoog te klappen is. Zo kun je kindje op een makkelijke manier op de toren klimmen en zelf de veiligheidsbeugel naar beneden klappen. Doordat de beugel in te klappen is, kun je kindje er makkelijker zelfstandig in klimmen. Door de veiligheidsbeugel is de kans kleiner dat je kindje achter van de leertoren valt.

Materiaal

Materiaal leertoren Mamatoyz

De leertoren is gemaakt van Multiplex hout. Eigenlijk zijn het gewoon uitgefreesde stukken hout, vrij simpel. Je zou voor dit bedrag verwachten dat het hout bewerkt is waardoor het makkelijker schoon te maken is. Zeker omdat het product ontworpen is voor kleine kinderen voor onder andere in de keuken.

Als je kindje er op knoeit, moet je het gelijk schoonmaken. Veel vlekken krijg je er niet (goed) uit waardoor de leertoren er al snel vies uit ziet. Ik ben dus geen fan van de materiaalkeuze. Je kunt eventueel om dit te voorkomen er zelf een lak overheen schilderen.

Het fijne is wel dat het hout duurzaam en milieuvriendelijk is.

Verstelbaar

De leertoren is verstelbaar in 3 hoogtes en geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden. Doordat de hoogte verstelbaar is, groeit de leertoren met je kindje mee. 

Let wel op dat een kindje van 12 maanden extra hulp en oplettendheid nodig heeft, omdat je kindje waarschijnlijk nog niet zo stabiel staat. Ons kindje kon al vanaf 12 maanden staan en lopen, maar moeten we nog met 16 maanden oud begeleiden om op de leertoren te staan. Zo kan hij er nog niet zelfstandig op-, en af klimmen.

Niet eenvouding in elkaar te zetten

Ik vond de leertoren persoonlijk niet makkelijk in elkaar te zetten. De handleiding is makkelijk te lezen en je kunt een QR-code scannen voor een video, maar toch kwam ik er niet helemaal uit. Zo had ik verkeerde onderdelen aan elkaar geschroefd, die weer uit elkaar moesten en kwam ik er niet uit hoe het wel moest. Mijn partner en ik hebben uiteindelijk samen de leertoren in elkaar gezet. We hebben er totaal samen 1 uur over gedaan. Dat vind ik vrij lang.

Zeker omdat ik best handig ben met Ikea meubels in elkaar te zetten, stond ik er van te kijken dat ik zo lang had gedaan over de leertoren. Ik moet hierbij wel zeggen dat ik niet de QR-code had gescand.

Leertoren Mamatoyz sfeerfoto in keuken

Mijn ervaring met de MamaToyz leertoren

Ik vind het leuk dat ons kindje al op hele jonge leeftijd met mij mee kan kijken en helpen in de keuken. Doordat de leertoren in hoogte verstelbaar is, kon mijn kindje al vanaf 1 jaar (met begeleiding) meekijken. Ook omdat de leertoren te verstellen is, kun je de leertoren meerdere jaren gebruiken. 

We hebben ook een opstapje van plastic, maar daar komt ons kindje niet hoog genoeg mee en valt hij makkelijk vanaf. Dit is bij de leertoren niet, omdat je dan de veiligheidsbeugel hebt. Toch moet over een aantal jaar blijken als ons kindje ouder is, of de veiligheidsbeugel echt zo veilig is.

Prijzig product

Ik vind het een prijzig product. Bij sommige bedrijven is de leertoren af en toe afgeprijsd naar € 119,- in plaats van € 139,-. Dan nog vind ik het een prijzig product. Zeker voor deze prijs zou je verwachten dat het hout bewerkt zou zijn, waardoor het een stuk luxer oogt en de kwaliteit hoog blijft. Zo krijg je viezigheid en vlekken moeilijk van de leertoren gepoetst.

Fijn om op te bergen

Ik vind het wel fijn dat de leertoren in te klappen is, omdat wij niet veel ruimte in de keuken hebben. Hierdoor kunnen we de leertoren makkelijk opbergen in een nisje dat we toch niet gebruikte. Doordat het hout onbewerkt is, krijg je naast viezigheid ook stof niet goed van het hout op sommige plekken.

Altijd hulp nodig

Het nadeel van het inklappen vind ik ook het uitklappen. Ik heb al een aantal keren gehad dat ik er met mijn vingers tussen zat, waardoor ik hem niet gebruiksvriendelijk vind voor kinderen. Zo is de leertoren vrij zwaar en zit je kind er makkelijk met zijn vingertjes tussen. Ook moet je goed opletten dat de leertoren goed uitgeklapt is en stabiel staat. 

Je zult dus altijd moeten helpen met de leertoren pakken. Als je kindje wat ouder is en snel iets wil pakken wat op hoogte is, dan kun je beter een klein opstapje gebruiken. Dit is sneller en vaak kun je kindje zelf het opstapje pakken en verplaatsen.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews