Zoek
Sluit dit zoekvak.
Schermtijd samen met baby

Schermtijd voor baby’s – Hoe lang?

Een televisie, tablet of telefoon is bijna niet weg te denken uit het leven van jouzelf maar ook van je kindje. Een telefoon is bijna altijd wel binnen handbereik, wat erg handig is, maar waar je wel over na moet denken of stil moet staan bij het opvoeden van je kind. Hoe begeleid je je kindje hier het beste in? Welke schermtijd is normaal bij welke leeftijd van je baby en kindje?

Bewust omgaan met schermtijd

Zoals je zelf misschien al merkt, heb je vaak zelf niet door hoe lang je naar een scherm zit te kijken. Je bent zo minuten, is het niet uren verder gescrolled wanneer je op Facebook, Instagram of Tiktok zit en dan niet te bedenken hoeveel tijd je voor de televisie zit s’avonds. Door er bewust mee om te gaan, voorkom je dat je urenlang naar een scherm kijkt, zonder contact te hebben met anderen. Want contact met anderen is erg goed voor je en zeker voor kinderen. Kinderen moeten nog leren communiceren en dat kan niet via een scherm.

Volgens de nieuwste richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het beter je baby tot 1 jaar helemaal niet naar een scherm te laten kijken. Lastig, aangezien jij als ouder zeker wel een paar keer per dag op je telefoon kijkt. En als ouder moet je het goede voorbeeld geven.

Van 1 tot 5 jaar is maximaal een uur per dag het advies van het WHO. Als je je kind naar een scherm laat kijken is het belangrijk dat je erop let dat het niet aan een stuk door is en je kind af en toe van het scherm wegkijkt. Zo voorkom je dat je kind hoofdpijn krijgt. Een ander belangrijk aandachtspunt is dat je kind ver genoeg van een scherm af zit. Door minder dicht op een scherm te zitten, gaan de ogen minder snel achteruit wat weer zorgt voor minder kans op een bril later.

Toch blijkt dat kinderen tot 6 jaar gemiddeld 1 uur en 3 kwartier per dag naar een scherm kijken. Volgens de onderzoekers van WHO is het beter om kinderen actief te laten spelen en bewegen, afgewisseld met activiteiten als puzzelen, lezen en zingen. Doordat je kind actief speelt, helpt dit op latere leeftijd ziektes zoals obesitas en aanverwante ziektes te voorkomen.

Hoe lang mag je baby televisie kijken?

Vind je het toch fijn als je baby even naar een beeldscherm kijkt, om bijvoorbeeld even je handen vrij te hebben bijvoorbeeld om te koken of wil je zelf televisie kijken. Als je zelf televisie kijkt let er dan op dat je geen heftige tvprogramma’s opzet zoals een horror of triller. Wij hebben zelf ook televisie gekeken, maar vonden een film waarin werd geschoten al vrij heftig voor een baby. Zo zijn er ook in een actiefilm vaak felle flitsen en is er spannende muziek te horen. Wij hebben er dus voor gekozen om baby en kind vriendelijke tvprogramma’s te kijken wanneer ons kindje erbij was.

Leerzame zenders en tvprogramma's voor baby's

Er zijn veel programma’s speciaal gericht op baby’s, te denken aan Bumba, Nijntje, SesamStraat of Tiktak. Er zijn zelfs hele televisiezenders zoals BabyTV en DuckTV. In deze programma’s wordt er gebruik gemaakt van felle kleuren, leuke geluiden en licht van het scherm, wat erg fascinerend is voor je baby. Als je baby wat ouder is, kan hij zelfs wat opsteken van de lessen die zijn verwerkt in de programma’s. Zo komen het alfabet, tellen en verschillende vormen aan bod. Dit is voor wat oudere kindjes, maar in de programma’s wordt ook geleerd om met anderen te delen en dat wanneer iets niet lukt je het nog een keer moet proberen en het dan wel lukt.

Echt begrijpen wat je baby ziet, doet hij op jonge leeftijd misschien nog niet. Je kunt je dus afvragen of je kind er wat op jonge leeftijd van leert. Ik geloof er wel in dat je baby al op vrij jonge leeftijd kan leren van de reacties van de figuren wanneer iets mislukt, verschillende emoties of wanneer ze moeten delen met anderen. 

Samen telvisie kijken

Door samen naar deze programma’s te kijken en ook dingen te benoemen die jij ziet zorgt voor interactie met je kindje. Interactie met jou of een andere verzorger is niet alleen veel leuker voor een kind, maar ook nog eens veel leerzamer. Samen televisie kijken is dus lang niet zo slecht als je kind alleen uren voor een televisie te zetten.

Hoe laat je je baby verantwoord televisie kijken?

Natuurlijk kan je je kindje ook verantwoord televisie laten kijken. Hieronder zetten we wat punten op een rijtje waar je op moet letten om je kindje verantwoord televisie te laten kijken.

Zet de televisie niet zomaar aan op een random programma. Zorg dat je baby echt naar een programma kijkt dat voor hem geschikt is. Dus geen spannende film of het nieuws met oorlogen.

De hele dag door de televisie aan op de achtergrond is geen goed idee. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een radio of muziek die de hele dag aanstaat. Door muziek op de achtergrond kan je baby jou minder goed horen en verstaan, wat invloed heeft op de communicatie. Daarnaast kan het constante geluid zorgen voor een soort ‘’ruis’’.

Je weet zo wat je baby ziet en je kunt dingen aanwijzen of benoemen. Zo heb je toch interactie samen wat weer goed is voor de woordenschat. En zeg nou zelf, het is toch veel leuker om samen televisie te kijken.

Vertel je baby dat hij even televisie kan kijken en kondig ook op tijd aan dat je de televisie weer uit zet en wat jullie dan gaan doen. Hiermee zorg je voor een beperkte schermtijd en snapt je kindje ook waarom de televisie uitgaat en wanneer. Misschien zal hij daar in het begin niets van snappen, maar vaak kan een baby door toonhoogtes en de manier van communiceren al veel begrijpen. Baby’s en kindjes snappen vaak al veel eerder dingen dan wij denken.

Kindje tablet kijken

Hoe lang mag je baby op de tablet of smartphone?

In vrijwel elk gezin in Nederland is er een smartphone of tablet in huis. Het is daarom verleidelijk om je kindje al op jonge leeftijd mee te laten kijken op een tablet of smartphone. Veel onderzoekers geven aan dat een tablet voor kinderen onder de 2 jaar niet geschikt is. Doordat het scherm dichtbij is raken baby’s snel overprikkeld en het licht kan schadelijk zijn voor het netvlies.
Een baby kan zich pas vanaf 9 maanden op plaatjes concentreren. Tot die tijd kijken baby’s passief naar wat voorbij komt. Doordat veel ouders op hun telefoon zitten terwijl baby’s en kinderen op hun schoot zitten, kijken kinderen vaak op de telefoon mee.

Wanneer je op een tablet of scherm kijkt, zit, lig of sta je stil. Te veel naar een scherm kijken zorgt er dus voor dat je kindje minder in beweging is en daardoor zich motorisch minder snel kan ontwikkelen. Ga dus bewust om met schermtijd en probeer het te minimaliseren.

Hoe zorg je dat je baby verantwoord op de tablet of de smartphone speelt?

Naast televisie kan je baby of kindje ook tv programma’s of spelletjes spelen via de tablet of smartphone. Veel ouders maken gebruik van deze optie tijdens het eten, autorijden of wanneer ze ergens op visite zijn. Een tablet of smartphone kunnen kinderen al op vrij jonge leeftijd zelf bedienen, zeker omdat ze er al op zeer jonge leeftijd mee in aanraking komen. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je kindje verantwoord met een telefoon of tablet omgaat? 

Zet een timer

Je kan op de tablet of telefoon een timer zetten of een wekker zetten. Zo weet je kind als de wekker afgaat, de tijd op het scherm om is. De schermtijd kan naarmate je kindje ouder wordt, worden uitgebreid. Op sommige telefoons zit zelfs een handige app die de tijd van een bepaalde app in de gaten houdt en wordt uitgeschakeld wanneer de ingestelde tijd is verstreken. Zo valt er ook niet te discuseren of er langer gekeken of gespeeld kan worden.

Weet wat je kindje kijkt

Het is belangrijk dat je weet wat je kindje kijkt. Zo kan je op Youtube instellen dat bepaalde video’s niet zichtbaar zijn of heb je bepaalde baby App’s die je kan installeren waardoor je kindje alleen de video’s op de baby App kan bekijken.

Er zijn leuke apps en spelletjes voor elke leeftijd, waar je kind ook wat van leert. Doordat het op elke leeftijd is afgestemd, is het taalgebruik ook begrijpbaar voor jouw kindje.
En zowaar kan, kijk en doe mee met je kind. Door samen naar het scherm te kijken, is er toch interactie en leert je kindje toch communiceren tijdens schermtijd.

Wees kritisch

Wees kritisch. Voegt de app of het spelletje iets toe aan wat zonder de smartphone of tablet niet mogelijk is? Denk aan swipen, geluidseffecten of bijvoorbeeld draaien of schudden met de tablet of telefoon. Zo niet, gebruik dan leuke spelletjes die je op de grond of tafel kan spelen.

Conclusie

Elektronische apparaten zoals televisie, tablets en telefoons zijn nou eenmaal niet weg te denken in de huidige samenleving. Het zou dan ook vrijwel onmogelijk zijn om je kindje zonder deze apparaten op te voeden. En misschien is het voor de ontwikkeling ook wel goed om je kindje er wel wegwijs mee te maken. Maar let wel op dat het niet teveel wordt, ga er verantwoord mee om en weet wat je kinderen te zien krijgen en dus leren.

En misschien belangrijker nog: Geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen willen het liefst met jou spelen en wanneer jij de hele tijd op je telefoon zit geef je niet alleen een slecht voorbeeld, maar laat je ze ook minder belangrijk voelen. Geef dus het goede voorbeeld en zit zelf ook niet teveel op je telefoon.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews