Zoek
Sluit dit zoekvak.

Schoenen voor baby’s – waar moet ik op letten?

Niets is schattiger dan je baby leuke schoentjes aan doen. Maar in sommige gevallen kan het beter zijn om je baby nog even geen schoentjes aan te doen. Waar moet je op letten bij je baby wanneer je schoentjes aan doet? Je leest hier alles over in deze blog.

Blote voeten zijn het beste

Superschattig, die babyschoentjes, zeker als ze ook nog eens bij de outfit passen. Wist je dat binnenshuis schoentjes niet nodig zijn? Sterker nog, als je baby op blote voeten loopt, wordt de ontwikkeling van de balans van je baby gestimuleerd. En dit zorgt ervoor dat je baby eerder kan gaan lopen. Zodra de eerste stapjes binnenshuis dus plaats gaan vinden, bijvoorbeeld langs de meubels, aan de hand of achter een loopwagentje, is het goed om je baby’s dus op blote voeten te laten stappen. Zo kunnen de voeten en spieren op een natuurlijke manier groeien en spieren opbouwen.

Balans en grip

Voor lopen is het belangrijk dat er balans en grip is. En dit kun je het beste krijgen wanneer de ondergrond niet te zacht is als je baby op blote voeten loopt. Eerste babyschoentjes kunnen erg zacht zijn waardoor de ondergrond te zacht is om goed te kunnen lopen. 

Wil je toch dat je baby grip heeft met het lopen? Veel merken hebben sokken met antislip aan de onderkant. Superhandig voor als je wil leren lopen. Sokken geven niet een te zachte ondergrond, maar bieden tegelijkertijd wel grip. En een ander pluspunt is dat je kindje ook niet snel koude voeten krijgt.

Wil je toch liever schoentjes aan doen?

Als je je kindje toch liever iets aan zijn voeten wil doen, bijvoorbeeld als je ergens op visite gaat of naar een restaurant. Zachte leren babyslofjes zijn goede eerste stapschoentjes. Deze geven niet te veel zachtheid en zorgen er ook voor dat je kindje niet snel uitglijdt. Zeker wanneer je niet thuis bent zijn deze eerste schoentjes goed voor je kindje, ze bieden net meer bescherming dan sokken. Toch is het wel heel belangrijk om goed uit te kijken dat je kindje niet in iets scherps gaat staan.

Leren lopen baby

Vanaf wanneer is het goed om babyschoenen aan te schaffen?

Eigenlijk wanneer je kindje buiten gaat lopen zijn babyschoentjes pas echt nodig. Buiten liggen er vaak steentjes en andere scherpe dingen waarbij het essentieel is dat je kindje goede schoentjes draagt voor bescherming. Ook is de ondergrond buiten niet altijd gelijk, waardoor schoentjes dit kunnen corrigeren. Zijn dit de eerste schoentjes? Dan is het slim om schoenen te kiezen die niet te stug zijn.

Let goed op de maat

Belangrijk bij het aanschaffen van schoenen voor je kindje is de maat. Twijfel je over de juiste maat, vraag dan in de winkel om hulp.

Gemiddeld kan een kindje van 12 maanden ongeveer 3 maanden met schoentjes doen. Te strakke sokken, harde, stugge zolen en materialen die niet ademen en buigen staan gezonde ontwikkeling van de voeten in de weg. Check dus regelmatig of de schoentjes nog passen. Een kindje kan niet aangeven wanneer de schoentjes pijn doen, je zult dit dus goed in de gaten moeten houden.

Waar moet je opletten bij het kopen van eerste babyschoenen?

Het is dus belangrijk dat je goede babyschoentjes voor je kindje koopt. Goede babyschoenen heb je in allerlei prijscategorieën. Een dure schoen is niet in regel een goede schoen.
Een goede eerste babyschoen kun je hieraan herkennen:

Dit zorgt voor een goede afwikkeling van de voetjes en bevordert het lopen van je kindje.

Zeker in de herfst en wintermaanden is een antislipzool belangrijk. Dit komt doordat het buiten dan op sommige plekken glad kan zijn.

Schoenen zijn vrij zwaar voor kindjes, zeker wanneer ze niet gewend zijn om er mee te lopen. Een lichtgewicht schoentje zal prettig voor je kindje aanvoelen.

Het materiaal leer laat de voetjes ‘ademen’ en voorkomt zweetvoetjes. Leer is niet per se een must, maar is wel fijn voor je kindje. Het is wel een must dat je schoentjes zacht en comfortabel zijn

Een ruime instap is fijn zodat je deze makkelijk bij je kindje kan aantrekken. Zeker voor de voetjes met een laagje babyvet is dit fijn om te hebben. Hoe jonger je kindje hoe minder hij meewerkt om zijn voet in de schoen te krijgen. Een te strakke schoen is voor zowel jou als je kindje niet prettig om aan te doen.

Het is belangrijk dat je kindje goede ondersteuning heeft bij de hiel. Wanneer je geen goede ondersteuning aan de hiel hebt krijgt je kindje op lange termijn klachten en problemen met het hielbeen.

Zo kunnen bij langdurige slechte ondersteuning de spieren worden uitgerekt en gaat je kindje onnatuurlijk lopen, rennen en spelen. En dit doen kinderen heel veel. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen.

Kindjes kunnen nogal wild lopen, hierdoor is het belangrijk dat ze de schoenen niet verliezen. Wanneer ze hun schoentje verliezen, kunnen ze lelijk vallen en dat wil je voorkomen. Bijvoorbeeld door een goede veter- of klittenbandsluiting. Zeker als je kindje nog erg jong is, is een klittenbandsluiting erg fijn. Zo kun je kindje niet over zijn eigen veters vallen en ben jij niet zo lang bezig met schoenen uit en aan doen.

Conclusie

Het is dus belangrijk om je baby niet te vroeg schoentjes aan te trekken, zodat je baby de juiste balans en spierkracht opbouwt waarmee hij kan leren lopen. 

Als je baby of kindje toe is aan schoentjes dan is het belangrijk om goed passende babyschoentjes aan te schaffen. Twijfel je, dan kun je in de winkel altijd hulp vragen.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews