Search
Close this search box.
peuter slaapt met teddybeer

Voor en nadelen van verschillende soorten warmteknuffels

Er zijn veel verschillende soorten warmteknuffels. Zo zijn er warmteknuffels die zowel kunnen koelen als verwarmen. Dit heeft allemaal te maken met het materiaal waarvan de warmteknuffel is gemaakt. Zo kan een warmteknuffel gemaakt zijn van pittenzakken van kersen, granen, koolzaad etc. en op deze manier verwarmen, maar ook verwarmen door middel van een bijvoorbeeld een gelpack of siliconen kralen. Wat is het verschil met deze soorten warmteknuffels en wat zijn de voor- en nadelen er precies van? Je leest er alles over in deze blog.

Wat voor soorten warmteknuffels zijn er en de voor- en nadelen

Warmteknuffels zijn er in allerlei soorten en maten. Niet alleen de grootte van de knuffel wisselt, maar ook de manier van verwarmen en eventueel koelen. Over het algemeen is de inhoud van een warmteknuffel vaak gemaakt van:

 • Pittenzakken kunnen gevuld zijn op basis van granen, zaden of pitten. Hierbij te denken aan kersenpitten, granen, lavendel en koolzaad.
 • Kersenpitten blijven het minst lang warm ten op zichtte van de andere pittenzakken.
 • Pittenzakken zijn gemaakt van natuurlijke materialen wat goed is voor het milieu.
 • Pittenzakken kunnen naast verwarmen ook koelen. Je legt dan de pittenzak in de vriezer.
  Ten opzichte van gelpacks blijven  pittenzakken minder lang koud.
 • Het kan zijn dat sommige pittenzakken een geur afgeven, net als lavendel pittenzakken. Zo is het merk Doomoo Snoggy Bunny een knuffel die gemaakt is op basis van koolzaad met lavendel. Dit kan vrij heftig zijn voor je kindje en het kan zijn dat je kind dit vindt stinken. De geur kan ook kalmerend voor je kindje werken, dit zou je het beste kunnen testen.
 • Pittenzakken zijn 100% lekvrij. Het is wel goed om de zakken op eventuele lekkage te controleren, zodat je kindje geen inhoud in het mondje gaat stoppen.
 • Gelpacks kunnen naast verwarmen ook koelen. Dit kan handig zijn als je de knuffel wilt gebruiken voor pijntjes.
 • Een gelpack heeft een platte vorm wat ook handiger werkt bij koelen en verwarmen bij pijntjes.
 • Een gelpack kan op verloop van tijd gaan lekken. Deze vloeistof is schadelijk en moet dan gelijk worden weggegooid. Het is raadzaam om dit telkens goed te checken voordat je het gelpack gebruikt. Dit klinkt overdreven, maar doordat de stof binnenin het gelpack schadelijk is, zou ik het zeker voor de zekerheid doen. Je weet namelijk nooit precies wanneer een product versleten is.
 • Een warmwaterkruik en aluminium kruik kan gaan lekken. In deze kruiken zit kokend/warm water.
 • Check je kruik regelmatig. Het is goed om de kruik vooraf te checken op lekkages voordat je hem gaat gebruiken. Je wil namelijk niet dat je kindje in aanraking komt met heet water 
 • Daarnaast is het belangrijk dat de knuffel goed om de kruik blijft zitten, zodat je kindje zich niet aan de kruik kan verbranden.
 • Een kruik kan ook verkoelend dienen.
 • Siliconen Parels zijn niet natuurlijk en niet ecologisch verantwoord.
 • Siliconen parels blijven wel goed warm en kunnen naast verwarmen ook koelen.
 • Deze knuffels worden verwarmd door een veilig infrarood paneel.
 • De meeste knuffels zijn eenvoudig te gebruiken met een powerbank. Het is niet raadzaam om de knuffel tijdens het opladen aan je kind te geven.
 • Vaak kan je bij een elektrische warmteknuffel verschillende warmtestanden kiezen. Hierdoor heb je een constante temperatuur in plaats van in het begin heel warm en daarna koud.
 • In sommige warmteknuffels zit een automatische uitschakeltijd. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat de knuffel de hele nacht warmte afgeeft.
 • Er is nog niet heel veel keuze in verschillende elektrische warmteknuffels, omdat deze pas net op de markt zijn.
 • Deze warmteknuffel kan alleen verwarmen, niet koelen.

Elke soort warmteknuffel heeft een eigen manier van verwarmen of verkoelen. Zo kan je de inhoud van de warmteknuffels verwarmen in de magnetron of verwarmen met kokend water. Wanneer je de warmteknuffel wilt laten koelen, kan je de inhoud van de knuffel in de vriezer leggen.

warm water kruik Lilo

Hoelang blijft een warmteknuffel warm?

Het is afhankelijk van het materiaal van de warmteknuffel hoelang een warmteknuffel warm blijft. 

 • Warmwaterkruik
  Een warmteknuffel die een warmwaterkruik hebben, blijven het langst warm. Vaak wel meer dan 2 uur! Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de temperatuur van het water dat je in de kruik doet. Hoe heter het water, hoe langer de kruik warm blijft.
  Let wel op dat je nooit kokend water in de kruik moet doen en je de kruik goed op lekkage moet controleren.
 • Pittenzakken
  Van alle warmteknuffels met een pittenzak blijven granen het langst warm, gemiddeld 90 minuten.
  Kersenpittenzakken blijven gemiddeld 60 minuten warm.
 • Gelpacks
  Gemiddeld blijven warmteknuffels met een gelpack 80 minuten warm of koud.
 • Elektrische warmteknuffel
  Wanneer je een constante temperatuur wilt hebben kan je kiezen voor een elektrische warmteknuffel. Deze schakelt na 15 minuten vanwege veiligheid automatisch uit. De warmte blijft dan nog een tijdje in de knuffel, maar geeft niet meer dezelfde constante temperatuur af.

Ideale maat van warmteknuffel

De maat van een warmteknuffel is afhankelijk van de leeftijd van het kindje en waarvoor je de knuffel wilt gebruiken. Zo is een warmteknuffel van 50 cm vaak voor vrijwel alle leeftijden te groot. Gemiddeld is een warmteknuffel van 30 cm de beste maat. Het oppervlakte waarmee de knuffel kan koelen en verwarmen is dan groot genoeg en de knuffel kan ook genoeg warmte afgeven in bijvoorbeeld bed.

Wanneer je op zoek bent naar een warmteknuffel die ook moet koelen, dan kan je het beste kiezen voor een warmteknuffel die plat is. Zo kan je de knuffel goed op de plaats houden waar gekoeld of verwarmt moet worden. Ook als je kindje buikpijn heeft, is een platte knuffel fijner om op de buik te leggen dan een normale knuffel.

Wanneer een warmteknuffel alleen voor warmte moet zorgen in bed of op de bank, kan je zowel voor een platte als voor een bollere knuffel kiezen.

Gemiddelde prijs van warmteknuffel

Gemiddeld ligt de prijs van een warmteknuffel tussen de € 15,-  en € 50,-. Het is afhankelijk van het formaat van de knuffel, het materiaal, het merk en de manier van verwarmen hoe duur de warmteknuffel is.

Over het algemeen is een elektrisch verwarmde knuffel het duurst. De warmteknuffels met pittenzakken en met een kruik zijn het goedkoopst.

Twijfel je nog of je een warmteknuffel moet kopen? Lees dan in deze blog waarom een warmteknuffel een musthave is.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews