Search
Close this search box.
knuffelen in bed met knuffel

Waarom een Warmteknuffel een must-have is

Soms is het fijn om voor baby’s en kinderen iets warms te hebben waar ze tegen aan kunnen liggen of vast kunnen houden. Wanneer je dit vroeger nodig had, had je hiervoor een warmwaterkruik. Je kon dan kiezen uit een aluminium kruik of een warmwaterkruik in de vorm van een zachte zak. Tegenwoordig is er veel meer keuze om jezelf en je kindje warm te houden: zo zijn er waterkruiken, elektrische kruiken maar ook warmte knuffels. Wat is een warmteknuffel precies, welke soorten heb je allemaal en waarom is dit een must-have als je kinderen hebt?

Wat is een warmteknuffel

Een warmteknuffel is zoals de naam het al doet vermoeden een knuffel die warmte geeft. Een warmteknuffel kan je voor dezelfde doeleinde gebruiken als een warmwaterkruik, alleen is deze leuker voor kinderen. Zo is een warmteknuffel in de vorm van een knuffel waarmee je kindje lekker kan knuffelen en tegelijk warmte ervan krijgt.

Welke soorten warmteknuffels zijn er​

Inmiddels zijn er allerlei soorten warmteknuffels op de markt met elk zijn voor,- en nadelen. Wil je meer weten over warmteknuffels? 

 • Pittenzakken
 • Gelpack
 • Kruik
 • Siliconen parels
 • Elektrisch

Waarvoor kan je een warmteknuffel gebruiken?

Een warmteknuffel kan je voor allerlei momenten gebruiken. Zo is een warmteknuffel niet alleen handig voor je kindje, maar kan jij hem ook gebruiken. 

Hieronder zetten we nog een aantal handige momenten neer waarop een warmteknuffel echt superhandig en fijn is. 

 1. Jij zelf kan deze warmteknuffel gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van spierpijn, menstruatiepijn of bij ondersteuning bij de borstvoeding. Wist je dat warmte de borstvoeding stimuleert en kou verlichting geeft bij borstontsteking? 

 2. Een warmteknuffel kan je de eerste maanden gebruiken om het babybedje of reiswiegje van je kindje op te warmen. Zeker als je kindje nog erg klein is, helpt een warmteknuffel de temperatuur van je kindje op peil te houden. Zo kan een baby in de eerste maanden zijn lichaamstemperatuur vaak nog niet goed op peil houden

 3. Is je kindje ziek of heeft deze pijn? Een warmtekussen kan verlichting bieden bij buikkrampjes of darmkrampjes. 

  Als je kindje een zwelling heeft kan je een warmteknuffel ook gebruiken tegen de zwelling. Let wel op dat je de warmteknuffel niet gelijk kan afkoelen en dus gelijk kan gebruiken. Zo heeft een pittenzak of gelpack vrij lang nodig om af te koelen in de vriezer of koelkast. Een extra gelpack of pittenzak is hierbij fijn om in de vriezer te hebben liggen.

 4. Ook als je kindje wat ouder is, kan een warmteknuffel tijdens koude nachten het bedje heerlijk opwarmen of warmhouden.

  Het fijne aan een warmteknuffel is dat sommige warmteknuffels ook kunnen koelen. Dit kan heerlijk verkoelend werken bij warme zomernachten.

 5. En niet te vergeten een warmteknuffel is superfijn om mee te knuffelen. Warm of koud, dat maakt niet uit. Een knuffel is vaak een vriendje voor het leven. Zo kunnen knuffels voor geborgenheid zorgen en zorgen dat je kindje zich veilig en op zijn gemak voelt.

Warmteknuffels die koelen

Sommige warmteknuffels kunnen zelfs koelen wat fijn kan zijn als je kindje een zwelling heeft. Als kinderen gevallen zijn, willen ze vaak niet een icepack of koude handdoek op de wond of zwelling houden. Een knuffel is vaak voor een kindje wel een fijne troost en vinden ze juist fijn om vast te houden wanneer ze zijn gevallen of pijntjes hebben waardoor het gelijk ook gekoeld wordt.

Let wel op dat een warmteknuffel best lang tijd nodig heeft om te kunnen koelen. Zo moet een pittenzak of icepack vaak al enkele uren in de vriezer of koelkast liggen om verkoelend te werken. Een extra icepack of pittenzak in de vriezer voor in de warmteknuffel is niet overbodig.

Tips voor warmteknuffels

Bij het gebruiken hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet wat betreft warmteknuffels.

Besprenkel de pittenzak regelmatig met een beetje water, zo blijven de tarwekorrels vochtig en kan dit vocht dus goed opwarmen in de magnetron en zo kan de pittenzak veel warmte afgeven en blijft de pittenzak langer warm.

Verwarm alleen de gelpack, de pittenzak of de siliconen parels en niet het knuffeltje. Zo blijft de knuffel het mooist en heb je geen risico op verbranding. 

Zorg ervoor dat de combi-oven of de magnetron altijd schoon is tijdens het opwarmen van de pittenzak. Zo ontstaan er geen gaatjes in de stof en blijft de pittenzak lekker lang warm. Ook voor een gelpack is een schone magnetron, combi-oven of kookpan wel zo fris.

Voel met je pols eerst de temperatuur van de gehele knuffel of deze temperatuur goed is voor je kindje. Let ook goed op dat de knuffel goed gesloten is, zodat je kindje zich niet kan bezeren.

Sommige warmteknuffels kan je niet wassen, alleen als de knuffel en de vulling van elkaar gescheiden kan worden. Het is daarom goed om eerst de gebruiksaanwijzing of label te lezen.

De instructies voor het opwarmen verschillen per soort warmteknuffel. Lees daarom altijd eerst de instructies voordat je de knuffel gaat opwarmen of koelen. Check ook altijd eerst de temperatuur voordat je de knuffel aan je kind geeft. 

Door vooraf goed de instructies van de warmteknuffel te lezen weet je precies de maximale tijd. Overschrijd deze tijd niet, zo voorkom je eventuele verbranding en gaat de knuffel langer mee. En nog belangrijker zo bescherm je de veiligheid van je kind.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews