Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wanneer gaat een baby leren staan?

Je baby kan misschien inmiddels al zelfstandig zitten. En het is een mijlpaal als je baby zich optrekt aan de bank, box of bedrand en daardoor ineens rechtop staat. Waarschijnlijk zijn jullie er allebei verbaasd van! Hoe gaat je baby leren staan en vanaf wanneer gaat een baby los staan?

Van zitten naar staan

Voordat je kindje gaat staan leert je kindje eerst zitten of kruipen. Kruipen kunnen sommige baby’s overslaan. Vanuit het zitten kan je baby leren staan. Voordat je baby gaat staan, gaat je baby eerst op de knieën zitten. Dan trekken ze zich ergens aan op, bijvoorbeeld aan de spijlen van de box, aan de bank, tafel of aan jouw handen.

Wanneer je baby klaar is om te gaan staan verschilt per kind. Belangrijk om te kunnen staan is dat je kindje genoeg spierkracht en balans heeft. Deze balans leert je kindje al tijdens het zitten. Toch is de balans bij staan weer heel anders dan bij zitten, vandaar dat tussen deze mijlpalen een langere periode zit.

Over het algemeen gaat een baby zich voor het eerst optrekken en staan als hij rond de negen maanden oud is. Houd er rekening mee dat elk kindje anders is en het dus ook zomaar eerder of later kan gebeuren. Wees op tijd met het bedje of de box lager te zetten, zodat je kindje niet over de rand kan vallen wanneer hij of zij zich optrekt. En maak je huis op tijd babyproof door de meubels en lampen vast te maken als deze een risico hebben op omvallen. De meeste baby’s kunnen staan als ze 12 maanden zijn.

Baby leren staan

En opeens staat je baby rechtop! In het begin moet je baby evenwicht vinden in zijn nieuwe houding, dus gaat het allemaal erg wiebelig. Je kan je voorstellen dat staan behoorlijk wat kracht kost. Maar ook het weer gaan zitten is ook een hele uitdaging!

Je zal je kindje in het begin daar mee moeten gaan helpen. Want gaan staan is nieuw, maar het gaan zitten ook. Gaat je kindje huilen, dan is hij waarschijnlijk moe van het staan. Je kunt hem dan helpen om weer te gaan zitten. Ondanks dat hij moe was, is de kans groot dat hij vrijwel meteen weer gaat staan. Het is namelijk zo leuk dat nieuwe! En je kindje is Apentrots!

Al snel zal je kindje ook leren om vanuit staande houding gecontroleerd weer te gaan zitten.

Baby staan stimuleren

Als je baby het optrekken van zichzelf onder de knie heeft, en redelijk stevig staat terwijl hij zich ergens aan vasthoudt, gaat hij waarschijnlijk voorzichtig stapjes zetten. Hij kan bijvoorbeeld zijwaarts langs de bank schuifelen of langs de tafel.

Als dit goed gaat, kan je kindje zelfs met 1 hand vast houden op en neer schuifelen. Hoe meer hij oefent hoe eerder hij los kan gaan staan. Je kunt dit samen oefenen en stimuleren door vlak voor hem op de grond te gaan zitten en je handen uit te steken en te klappen of te roepen. Je kindje zal maar al te graag naar je toe willen lopen en als er genoeg zelfvertrouwen is steekt hij zijn handjes vanzelf uit om die van jou te pakken.

Een andere oefening is om een groter speeltje te pakken die hij met twee handen moet vastpakken. Hij heeft dan geen hand vrij om de bank of tafel vast te houden en moest dan even los staan. Doe dit niet te vroeg, als hij valt en zichzelf pijn doet kan het wat langer duren voordat hij het zelfvertrouwen heeft om weer los te laten. Lees in deze blog 8 tips om lopen te stimuleren.

Staan en vallen

Zoals je al gemerkt hebt bij het leren zitten, geldt dit ook voor het leren staan. Baby’s kunnen vallen. Dat geeft niet, het hoort bij de motorische ontwikkeling en hier leren ze van. Het beste kan je baby op zijn billen vallen, want dan leert hij hoe hij zichzelf kan opvangen en dat het niet pijn doet om te vallen. Zo ziet hij dat het niet eng is en durft hij steeds meer.

Je kan ook altijd voor een zachte ondergrond zorgen zoals veel oefenen op de bank. Of koop hoekbescherming voor de tafel, zodat als je kindje valt dit niet op een scherp punt van de tafel is.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby op een veilige manier kan oefenen?

  1. Zorg voor zware en stevige meubels waar je kleintje zich aan kan optrekken. Of help met optrekken door zijn handjes vast te houden. Let er wel op dat de meubels waar hij zich aan optrekt niet om kunnen vallen op hem.
  2. Wanneer je baby op blote voeten staat, stimuleert dit de ontwikkeling van zijn balans. Is de vloer te koud, dan kan je antislipsokken of zachte leren slofjes aan doen. Dan heeft hij grip op de vloer.
  3. Doe je kindje liever geen schoenen of sloffen met een harde zool aan. Met schoenen en sloffen kan je kindje zijn voeten minder goed bewegen en voelt hij de grond onder zich minder goed.
  4. Staat je baby en wil hij op de bank klimmen? Probeer niet teveel te helpen en laat hem zijn gang gaan. Je hoeft alleen op te lette als hij valt dat je hem kan opvangen.

Staan en leren lopen

Wanneer je kindje los staan zonder zichzelf vast houden onder de knie heeft, zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat de eerste stapjes worden gezet. De eerste paar stapjes zullen korte afstanden zijn van de bank naar de tafel bijvoorbeeld waarin hij enkele seconden niks vast houdt. Of misschien zit je voor hem op de grond en zet hij ineens een paar stappen jouw kant op. Om zich vervolgens in je armen te laten vallen.

Hoe meer hij dit traint en hoe meer zelfvertrouwen je kleintje krijgt hoe langere stukken hij aandurft zonder begeleiding stappen te zetten. In het begin wil hij vooral stukjes lopen aan jouw hand, maar na een tijdje ook los. Dan willen ze zelfs niet meer dat je ze vast houdt.

Wanneer kinderen gaan lopen verschilt enorm. Sommige baby’s schuifelen met anderhalf jaar nog de kamer door, terwijl andere kinderen al met negen maanden zelfstandig rondlopen. Wees ook niet bang als je baby al heel lang kan staan en enkele stappen kan zetten, maar nog geen hele afstanden alleen wil of durft af te leggen.

Ieder baby’tje heeft zijn eigen tempo en je kan niks anders dan op een leuke manier met hem oefenen en geduld te hebben.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews