Zoek
Sluit dit zoekvak.
Baby liggend

Wanneer gaat mijn baby kruipen, tijgeren en zitten?

Wat gaat de tijd toch snel, van baby-baby is je kleintje nu gegaan naar een klein mensje dat vaste hapjes eet, huilt, lacht en zelfs met je communiceert. Wellicht kan je kindje ook al zelfstandig rechtop blijven zitten. Je vraagt nu vast af wanneer begint een baby eigenlijk met kruipen?

Leeftijd & Kruipen

Wat gaat de tijd toch snel, van baby-baby is je kleintje nu gegaan naar een klein mensje dat vaste hapjes eet, huilt, lacht en zelfs met je communiceert. Wellicht kan je kindje ook al zelfstandig rechtop blijven zitten. Je vraagt nu vast af wanneer begint een baby eigenlijk met kruipen?

Het voorstadium van kruipen

Je kindje treft al maandenlang voorbereiding om te leren kruipen zonder dat je het doorhebt. Zo wordt eerst de grove motoriek getraind. 

1 á 2 Maanden

Wanneer je kindje 1 of 2 maanden oud is ontdekt hij zijn handen en voeten. Hij kijkt er gefascineerd naar en krijgt ook steeds meer controle over de beweging van zijn handen.

3 Maanden

Rond de 3 maanden kan je kleintje een voorwerp vasthouden. Het ontdekken van zijn handen en voeten gaat verder en hij stopt van alles in zijn mond. Zelfs zijn eigen voeten! 

Leg je baby in deze periode vaak op een boxkleed of in de box, zodat er ruimte is voor ontwikkeling en beweging. Probeer ook tummy time in te plannen. Door dit samen te oefenen, worden de rug- en nekspieren getraind. Kan je baby zijn hoofdje niet meer omhoog houden, dan is er genoeg geoefend.

6 Maanden

Rond de zes maanden begint je kleintje met omrollen. Zo is een keer van zijn buik naar de rug. Terugrollen is vaak nog lastig, daar heeft hij nog hulp bij nodig. Hou er vanaf nu ook rekening mee dat je kindje ook in bed kan omrollen, hou het bedje dus veilig qua dekentjes en knuffeltjes.

7 Maanden - Zelfstandig zitten en optrekken

Je baby kan vanaf nu leren zelfstandig te zitten en kan zich soms al optrekken aan dingen zoals de bank en de box.

Maak het bedje en de box veilig door deze op tijd te verlagen. Je wil niet dat je kindje eruit valt omdat hij zich heeft opgetrokken aan de rand.

9 Maanden - Ronddraaien en naar voor en achteren bewegen

Rond de negen maanden kan je kind volledig omrollen van buik naar rug en andersom. Vanaf nu kan je kindje ook ronddraaien om zijn eigen as. Dit wordt pivoteren genoemd. Vanaf nu leert je baby naar voren en achteren te bewegen. Naar achteren is vaak makkelijker dan naar voren omdat dit minder kracht kost.

Tijgeren baby

Het Tijgeren gaat nu beginnen

Het tijger tijdperk is nu officieel aangebroken! Tijdens het tijgeren worden de flanken gesterkt, wat weer nodig is om te kunnen kruipen. Het is nu officieel tijd om je huis babyproof te maken. Zorg dat de meubels en lampen vast zitten, de stopcontacten babyproof zijn en er geen scherpe voorwerpen of schoonmaakmiddelen, chemicaliën in kastjes zitten waar je kleintje bij kan. Je kan de kasten babyproof maken met blokkeerstukken (kinderbeveiliging).

Daar gaat ie dan!

Zie je dat je baby tijdens het tijgeren opeens in een kruiphouding zit? Dan is het kruipen nabij. Grote kans dat ook het zitten niet lang meer op zich laat wachten. Het ligt aan je baby wat hij eerder gaat doen, soms kruipen baby’s eerder dan ze zitten en soms andersom. 

Wat het ook is, alles is goed. Je kan kruipen stimuleren door bijvoorbeeld een speeltje net even buiten z’n bereik te leggen. Niet te ver, maar net ver genoeg dat hij er net niet bij kan. Ook kan de ondergrond meehelpen aan het leren kruipen. Zo kan tapijt misschien erg schuren voor de knieën of een gladde vloer te glad zijn om met een broek te kunnen kruipen.

Test bij je kindje wat voor hem het beste werkt. Soms heeft de een juist een gladde ondergrond nodig en het andere kindje juist een stroeve ondergrond nodig om te kunnen afzetten. Kruipen kost veel energie, dus stop op tijd zodat het leuk blijft voor je kindje.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews