Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wanneer kan een baby zitten?

Op het moment dat een baby zit, gaat er een nieuwe wereld voor hem open. Dan kan je baby de wereld vanuit een ander perspectief bekijken, namelijk niet meer liggend. Vanaf welke maand kan je baby zelfstandig gaan zitten? Kan je je baby helpen om te leren zitten? In dit blog lees je meer over wanneer een baby kan zitten en hoe je hem hierbij kan helpen.

Ontwikkeling bij het leren zitten

Maandenlang heeft je baby vanuit buikpositie zijn spieren getraind om zijn hoofd rechtop te houden. Vanaf vier tot zes maanden is je baby sterk genoeg om het hoofdje rechtop te houden. Vanaf dat moment kun je jouw baby rechtop laten zitten, eventueel wel nog met ondersteuning. Zo kun je je baby gezellig op schoot nemen om een boekje te lezen of een stoeltje bouwen met kussens waar hij halfzittend tegenaan kan leunen. En zoals je misschien wel verwacht, je baby vindt het geweldig!

Je zal merken dat het voor je baby in het begin lastig is om balans te houden. Je baby valt zonder ondersteuning ook makkelijk om. Wanneer je je kindje wil leren balans te houden met zitten, is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren. Oefen op het bed of op de bank met veel zachte kussens of ondergrond om hem heen. Blijf ook in de buurt om hem op te vangen, wanneer hij balans verliest.

Tussen de de 7 en 13 maanden leren de meeste baby’s om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om het lijfje omhoog te houden. Zelfstandig zitten is wanneer je baby zich vanuit buikhouding zelfstandig kan opdrukken tot zitpositie. Je kan deze beweging eventueel oefenen, dat je baby weet welke beweging hierbij hoort.

Zitten in een kinderstoel

Het is misschien verleidelijk als je kindje wel kan blijven zitten wanneer je hem zo neerzet om hem in een kinderstoel te zetten, maar pas wanneer je baby sterk genoeg is om zelfstandig te zitten, kun je een kinderstoel gaan gebruiken.

Heel gezellig, want nu is je baby echt betrokken bij alle familiemaaltijden. Let er wel op dat je je baby alleen in een kinderstoel zet wanneer hij zelfstandig kan zitten. Zet ook je baby er niet te lang achter elkaar in. Anders kan het schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de wervelkolom. Gebruik eventueel een stoelverkleiner wanneer je ziet dat de kinderstoel nog te groot is.

Bij Ikea hebben ze opblaaskussentjes voor in de kinderstoel, deze kan je bijvoorbeeld gebruiken.

Help je baby om te leren zitten

Je kan je baby helpen om te gaan leren zitten. Zo kan je je baby geregeld op zijn buik leggen. Zo worden de spieren getraind waarmee hij straks zelfstandig kan gaan zitten.

Je kunt je baby stimuleren door hem af en toe zachtjes aan de handjes omhoog te helpen. Bijvoorbeeld wanneer hij op bed of op het aankleedkussen ligt. Het is dan belangrijk dat je baby zijn hoofd met de rest van zijn lichaam mee beweegt, dus echt optilt. Doet hij dit niet, dan is het nog te vroeg voor deze oefening.

Een andere tip is om je baby zo veel mogelijk bewegingsruimte te geven. Als je baby vaak in een wipstoel zit, zit je baby veel stil en traint dan ook geen spieren. Merk je dat je baby graag wil zitten, dan kan je ook om hem heen of achter hem zitten om balans te trainen. Dreigt je baby om te vallen dan kan je hem opvangen. Zorg wel dat er een zachte ondergrond om hem heen is, mocht je te laat zijn dat dit geen pijn doet.

Op deze manier traint je baby zowel zijn spieren als de balans. En het is ook nog eens super leuk om samen te doen! Doe deze oefening niet te lang, want ook het overstimuleren van de rug kan weer schade opleveren aan de wervelkolom.

Zie je dat je baby moe is, stop dan. Je kan dit onder andere zien aan een actieve houding. Meestal als je baby moe wordt, wordt zijn rug boller. Heel veel plezier met oefenen!

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews