Zoek
Sluit dit zoekvak.
Baby zittend met speeltje

Wanneer kunnen baby’s zelfstandig rechtop zitten?

Je baby groeit en ontwikkelt zich super snel en voordat je met je ogen knippert is je kindje van een hulpeloze baby’tje gegroeid naar een steeds mobieler en onafhankelijker baby. Misschien ben je op het punt gekomen dat je kindje binnenkort zelfs zelfstandig rechtop kan zitten. Ontdek wanneer je baby kan beginnen met rechtop zitten, eerst met jouw hulp en daarna alleen. Hoe kan je je baby daarbij helpen.

Wanneer beginnen baby's rechtop te zitten?

Gemiddeld begint een baby met behulp van jou rechtop te zitten tussen 6 en 8 maanden oud. Wanneer je kindje 8 á 9 maanden oud is, leert je baby gemiddeld zonder hulp rechtop te zitten. Is jouw kindje ouder, maar is hij nog niet in dit stadium? Geen probleem, elk kindje heeft zijn eigen tempo en vroeg of laat zal ook jouw kindje leren zitten.

Welke tekenen wijzen erop dat je baby bijna rechtop gaat zitten?

Wanneer je je kindje in een zittende positie zet en je kindje probeert balans te houden met zijn armen is dit een van de eerste tekenen dat je kindje snel rechtop zal gaan zitten. Bijvoorbeeld door op zijn armen voor hem op de grond te leunen. Doordat je kindje balans zoekt met zijn armen werkt hij met zijn evenwicht waardoor hij naast ervaring ook spieren opbouwt om binnenkort zelfstandig te kunnen zitten.

Wanneer je dit met je kind oefent, is het belangrijk dat je dicht bij hem bent om op te vangen als hij de balans verliest. Mocht je te laat zijn met opvangen dan is het fijn als de ondergrond zacht is. Dit kan je op een leuke spelenderwijs met hem oefenen. Let wel op dat je dit niet te lang met hem oefent.

Hoe kun je je baby leren rechtop zitten?

Voor het zelfstandig rechtop zitten heeft je baby kracht en evenwicht nodig in zijn romp, rug, hoofd en nek. Hieronder wat leuke oefeningen om dit te trainen.

 • Stap 1: Trek de aandacht van je baby

  Zodra je baby voldoende controle over zijn hoofdje heeft, kan je met een rammelaar of kleurrijk speeltje de aandacht trekken als hij op zijn buik ligt.

  Je kan op deze manier je kindje aanmoedigen om zijn hoofd en nek van de grond te tillen. Wanneer je baby op zijn buik ligt, worden zijn rug en nekspieren goed getraind, wat straks nodig is om zonder hulp te kunnen zitten. 

 • Stap 2: Oefenen met rechtop zitten

  Zie je dat je baby wanneer hij op zijn buik ligt sterk genoeg is om zijn borst op te tillen, dan kan je beginnen met oefenen om rechtop te gaan zitten. Hou je baby rechtop in een zittende positie, ondersteun zijn ruggetje met een kussen of zet hem rechtop in een hoek op de bank.

  Door deze nieuwe positie te oefenen, leer je hem ook in deze positie evenwicht te bewaren. Wanneer dit goed gaat, kan je baby van een zittende positie naar een statiefhouding gaat. Je baby leunt dan met zijn armen gestrekt voor zich uit om zijn bovenlichaam te ondersteunenen. Je kan je baby hiervoor aanmoedigen door een kleurrijk speeltje voor hem aan te bieden zodat hij voorover leunt om dichterbij te komen.

  Bied een speeltje op ooghoogte aan

  Het is beter om het speeltje op ooghoogte aan te bieden, omdat het ruggetje dan zo recht mogelijk wordt gestrekt. Wanneer je ziet dat je baby helemaal inzakt, dan is er genoeg geoefend. Rust is ook erg belangrijk.

  Uiteindelijk zal je kleintje zelf naar een zittende houding kunnen gaan, zonder jouw hulp en zonder eerst de statiefhouding aan te nemen.

  Vanaf 9 maanden

  Wanneer je baby ongeveer 9 maanden oud is, kan hij normaal gezien langere tijd spelen terwijl hij rechtop op de vloer zit. Hij kan misschien ook zijn bovenlichaam draaien om speelgoed achter hem te pakken.

Kan een baby van 4 maanden rechtop zitten?

Een baby van vier maanden zal hoogstwaarschijnlijk niet rechtop kunnen zitten. Zo zijn de spieren en spiercontroles op deze leeftijd waarschijnlijk nog niet goed genoeg. Lijkt je baby dit wel te kunnen, probeer dan om liggen te stimuleren. Het is slecht voor de ontwikkeling van de ruggengraat als dit te vroeg wordt gedaan. Voorkomen is daarom beter.

Ook is het voor je baby goed om de wereld nog langer liggend te ontdekken in plaats van te vroeg zittend de wereld te ontdekken. Rond de 6 à 8 maanden, wanneer hij de nodige spiercontrole en kracht heeft en zijn evenwicht kan bewaren, kan je zonder probleem je baby leren zitten.

Moet een baby van 6 maanden rechtop kunnen zitten?

Een baby van 6 maanden kan misschien rechtop zitten, maar voor veel baby’s duurt het vaak langer. Zo kunnen gemiddeld de meeste baby’s rond 8 maanden met ondersteuning rechtop zitten. Vaak duurt het nog langer om zelfstandig rechtop te kunnen zitten.

Wees dus niet teleurgesteld als je baby van zes maanden nog niet rechtop kan zitten. Je baby is nog heel klein en heeft tijd nodig om kracht en coördinatie te leren. Zelfs als je kind 8 maanden is en nog niet met hulp kan zitten, is er geen probleem. Ieder kindje is anders en neemt zijn eigen tijd. Blijf hem dagelijks op zijn buikje leggen en oefen met hem en je baby zal vast en zeker snel leren zitten.

Veiligheid kind traphekje

Veiligheidstips voordat baby's beginnen rechtop te zitten

Het is verstandig rond de tijd dat je baby rechtop leert te zitten om je woning gedeeltelijk of volledig kindveilig te maken. Wanneer je baby rechtop zit, wordt hij steeds mobieler en gaat steeds meer op ontdekking.

Hier zijn enkele veiligheidstips die voor jou van belang zullen zijn wanneer je baby leert rechtop zitten:

Tip 1: Verlaag het bedje en box op tijd

Voordat je baby kan rechtop zitten, moet je het matras in zijn wiegje of box zodanig verlagen dat hij niet uit het wiegje of box kan vallen door tegen de zijkant te leunen of zichzelf over de rand te trekken. Het lijkt misschien nog vroeg om dit te doen, maar hij zal je een keer verrassen en dan wil je hiermee niet te laat zijn.

Tip 2: Controleer de stabiliteit van grotere meubels en vloerlampen.

Meubels als boekenkasten, laden en tv-steunen moeten aan de muur worden bevestigd, omdat ze kunnen omvallen als je baby zichzelf eraan optrekt om te gaan zitten of staan.Kan dit niet bij alle meubels, dan kan het zijn dat je bepaalde voorwerpen tijdelijk moet opbergen, zoals vloerlampen of decoratieve voorwerpen op de vloer, als je vermoedt dat je baby of peuter ze per ongeluk op zich kan trekken.

Tip 3: Installeer kast- en ladesloten

Installeer op tijd kast- en ladesloten op kasten waar je baby bij kan en waarin onveilige voorwerpen liggen zoals breekbare dingen, messen, chemicaliën, wasmiddel, schoonmaakspullen en geneesmiddelen. Installeer ook sloten op laden zonder ingebouwde haken, om te voorkomen dat de hele lade op je baby valt als hij eraan trekt.

Wij hebben voor de zekerheid alle spullen met chemicaliën uit kasten waar ons kindje bij kon weggehaald. We wilden het risico niet lopen dat als het slotje niet goed werkte hij alsnog bij de gevaarlijke middelen kon.

Conclusie

Rechtop zitten is een van de vele dingen die je kleintje in het eerste levensjaar leert.

Help je baby deze vaardigheid te leren door genoeg tummytime te doen. En probeer niks te forceren. Baby’s hebben allemaal hun eigen tempo en uiteindelijk zal ook jouw kleintje leren zitten. En voordat je het weet kan je baby rechtop zitten met ondersteuning. Daarna heel snel zonder ondersteuning, waarna ze gaan kruipen, lopen en uiteindelijk rennen. Geniet van de momenten en het leren samen, het gaat allemaal al zo snel. 

Maak je je toch zorgen dat het te lang duurt, maak een afspraak met de fysio of bel het consultatiebureau. Zij kunnen goed beoordelen of het te lang duurt en waarom het eventueel niet lukt.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews