Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat doen baby’s eerst, kruipen of zitten? En hoe stimuleer je ze?

Veel ouders vragen zich af wanneer een baby kan kruipen en zitten. Het is voor een baby vaak heel fijn om zich meer te kunnen bewegen en zelfstandig rechtop te kunnen blijven zitten. Maar wat kun je verwachten? En hoe stimuleer je deze ontwikkeling?

Grote kans dat je baby eerst zal leren rechtop te zitten voordat hij kan kruipen. Dit heeft te maken met de spieren en evenwicht die nodig is.

De spieren en vaardigheid om zelfstandig of met hulp te kunnen zitten, wordt ontwikkeld tussen de 6 en 8 maanden. De vaardigheid en spierkracht om te leren kruipen wordt meestal ontwikkeld tussen de 7 en 10 maanden. Wanneer je baby de ‘’stappen’’ van opgroeien volgt, zal hij eerst leren zitten en dan leren kruipen. Wist je dat sommige baby’s de kruipfase helemaal overslaan? Er zijn baby’s die zich voortbewegen op hun buik, of zittend op de billen. Er zijn zelfs baby’s die van zitten en een keer leren om te staan en lopen. Elke baby is anders en er is geen goed of fout.

Voortekenen van leren kruipen

Voordat je baby leert kruipen, kan je de volgende vaardigheden en gedrag zien:

  • Meer controle over zijn hoofdje
  • Kan zijn nekje optillen om rond te kijken tijdens het liggen
  • Zijn eigen voetjes of voorwerpen in de buurt vastgrijpen terwijl hij op zijn rug ligt
  • Zelf van zijn rug op zijn buikje rollen
  • Voorover leunen terwijl hij zit
  • Zonder hulp rechtop zitten. Hij kan vanuit een zittende positie op zijn buikje rollen en weer terug. Vaak duurt het terugrollen een tijdje. Zie je dat hij er moeite mee heeft. Oefen met hem het terugrollen zodat hij de beweging leert kennen.

Alle ontwikkelingen hierboven helpen zijn spieren te versterken, wat erg belangrijk is om uiteindelijk te leren kruipen, te gaan staan en zijn eerste stapjes te zetten. Lees ook ons blog over wanneer gaat mijn baby kruipen, tijgeren en zitten.

Hoe zien kruipbewegingen eruit?

Wanneer je baby op zijn buik ligt, is het makkelijker om eerst achteruit te bewegen. Dit komt omdat er minder kracht in de armen nodig is om af te zetten dan vooruit te bewegen.
Wanneer je kindje is begonnen met vanuit ligging voor en achteruit te bewegen gaat je kindje waarschijnlijk daarna tijgeren.
Tijgeren is het vooruit bewegen met hun lijf tegen de grond. Wanneer ze dit onder de knie krijgen merkt je baby dat het makkelijker gaat wanneer de billen en buik niet op de grond liggen. Je kan deze beweging eventueel voordoen aan je kindje, zodat ze kunnen leren van jouw bewegingen. Er zijn baby’s die niet kruipen maar zich voortbewegen met de billen, ook wel bilschuivers. Deze baby’s zitten op de billen en zetten zich af met één been of allebei de benen.

Hoe stimuleer je je kindje om te leren kruipen of zitten?

Als je je baby regelmatig even op zijn buik legt, ontdekt hij het kruipen meestal vanzelf. Anders kan je het ook voor doen. Het is prettig wanneer je kindje de ruimte heeft om zich voort te bewegen. Zo is een box meestal klein om kruipen te leren. Wanneer je kindje op de vloer ligt ziet hij spannende dingen waar hij nog niet bij kan, dan wordt hij gestimuleerd om erheen te kruipen. Ook heeft je kindje de ruimte om te proberen, bij de box zit er vaak al snel een rand waardoor hij vastloopt in zijn poging. Je kunt naast je baby gaan zitten en hem aansporen naar je toe te komen of een leuk speeltje in de buurt houden wat hij graag wil hebben. Het kan zijn dat je baby een dag geen zin heeft om te oefenen. Respecteer dit dan ook.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht:

Meer Blogs & Reviews